Den českého piva se blíží

Den českého piva se blíží

19.09.2014 ČTK

Svatováclavské speciály, švestkové pivo i výroční speciály...Pivovary se připravují na Den českého piva.

Tuzemské pivovary chystají při příležitosti druhého ročníku Dne českého piva speciální várky piv. Ve vybraných hospodách se lidé budou moci setkat s jejich sládky či ochutnat speciální menu, mohou vyrazit také na komentované prohlídky pivovarů. Do akce se letos zapojí přes 4 000 hospod.
    K oslavám se připojí například 615 hospod, v nich se čepuje pivo ze smíchovského pivovaru Staropramen. Jejich návštěvníci budou moci ochutnat speciální nefiltrované a nepasterizované pivo Výroční Granát 14,5. Smíchovští pouze ke Dni českého piva navařili limitovanou várku 500 hektolitrů tohoto polotmavého piva.
    "Granát jsme pro tento den vybrali proto, že byl prvním úspěšným polotmavým pivem u nás a tvořil tak důležitou součást historie nejen našeho pivovaru, ale celého českého pivovarnictví," uvedl vrchní sládek pivovaru Zdeněk Lux. Sedm vybraných hospod navštíví smíchovští sládci, kteří sud s výročním speciálem narazí a pivo lidem představí.
    Pivovarské sládky budou moci potkat také hosté tří hospod v Ústí nad Labem, Brně a Praze, kde čepují piva z pivovarů patřících v Česku skupině Heineken. "Naše společnost byla první z velkých skupin, která se začala věnovat sezónním speciálům. Svatováclavské pivo tak má už několikaletou tradici," řekla mluvčí Heinekenu Jana Pikardová. Sládci z pivovaru ve Velkém Březně podle ní letos při příležitosti svátku patrona české země připravili třináctistupňový speciál Březňák Jantarový.
    Plzeňský Gambrinus rozveze do dvou tisíc hospod v Česku mimořádnou várku ležáku nazvanou Gambrinus První Chmel. "Tento po chmelu vonící a chuťově plný ležák je naší pozvánkou do restaurací a hospod," uvedl sládek Pavel Zítek. "Pokud se však lidé vypraví přímo k nám do Plzně, mohou při prohlídkách pivovaru na vlastní kůži zažít, jak se pivo vůbec vyrábí i jak se správně čepuje," dodal.
    Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se oslavy zúčastní také více minipivovarů než loni. Nejmenších pivovarů s výrobou do 10 000 hl ročně přibývá, v pololetí jich bylo okolo 230 a do konce roku má přibýt zhruba 20 dalších. Také minipivovary nabídnou svým hostům svatováclavské speciály.
    Například pražský Pivovarský dům chystá pivo Proskovec vyrobené ze stejnojmenné starobylé odrůdy ječmene. "Je to původní starohanácký ječmen z něhož pan Proskovec vyšlechtil na konci 19. století moderní odrůdy," uvedl Šuráň. V pražském pivovar U Medvídků budou moci lidé ochutnat svatováclavské švestkové pivo. Řada minipivovarů nabídne komentované prohlídky.
    Do akce se letos zapojí více než 4000 tuzemských hospod a restaurací, pětinásobné množství než při prvním ročníku loni. Pivovarníci chtějí v předvečer svátku svatého Václava vytvořit novou tradici oslavy "národního nápoje" Čechů. Podrobné informace se seznamem zúčastněných hospod a pivovarů jsou na webu www.denceskehopiva.cz.
    Podle výkonného ředitele svazu Vladimíra Balacha se pivovarníci inspirovali mimo jiné u tuzemských vinařů, jejichž Svatomartinské víno a s ním spojené gastronomické akce mají již několik let marketingový úspěch. Inspiraci výrobci piva hledali také v zahraničí, například v Irsku a tamním svátku svatého Patrika, který je spojen také s konzumací piva.
    Výroba piva v Česku v prvním pololetí klesla meziročně o dvě procenta. Na poklesu se podílelo chladné počasí a zhoršující se ekonomická situace. Loni tuzemské pivovary uvařily meziročně o 2,75 procenta více piva.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.