regiony  

V soutěži regionálních potravin uspěly klobásy, pstruh i rohlík

V soutěži regionálních potravin uspěly klobásy, pstruh i rohlík

01.09.2014 ČTK

Co ochutnat na jižní Moravě? Višňové víno, uzeného pstruha a Rostěnického divočáka!

Hned dvě ocenění si z jihomoravských dožínek odnesli výrobci trvanlivé klobásy Rostěnický divočák, Klobouckého rohlíku, višňového vína a dalších pokrmů a nápojů. Jejich výrobky zachutnaly porotám soutěží Regionální potravina i Zlatá chuť jižní Moravy. Výsledky pořadatelé vyhlásili v Brně při oslavě končící sklizně.
    Rostěnického divočáka vyrábí firma Rostěnice, a.s. z Vyškovska. Kloboucký rohlík je dílem Pekařství Křižák z Boleradic na Břeclavsku. Višňové víno na prodává Vinařství Chateau Lednice.


    Dvojí úspěch zaznamenal také uzený pstruh z Rybářství Skalní mlýn na Blanensku, stejně jako nakládané patisony z Hrubé Vrbky na Hodonínsku a Horácké máslo z mlékárny v Olešnici na Blanensku. Oběma porotám chutnala také Hadačova nožka, klobása firmy Hadač a Zapletal z Rosic u Brna, a zákusek Hoblinka brněnského cukráře Václava Labského.
    Značku Regionální potravina uděluje ve všech krajích ministerstvo zemědělství. Cílem je podpořit lokální potravináře. V Jihomoravském kraji porota vybírala ze 104 výrobků od 39 středních a malých producentů. Nejsilnější zastoupení měly letos tepelně opracované masné výrobky a pekařské výrobky včetně těstovin, uvedl Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.
    Zlatá chuť je výhradě jihomoravská potravinářská soutěž, jejíž znak se nově objeví také na medu z firmy Včelpo ze Skalice nad Svitavou, Ryzlinkovém hroznovém moštu Pavla Karlíka ze Šardic na Hodonínsku a Miluščiných nudlích vyráběných ve Vracově na Hodonínsku.


Mohlo by vás zajímat

Londýnský starosta chce v MHD zakázat reklamu na nezdravé jídlo

11.05.2018 | Londýnský starosta Sadiq Khan dnes navrhl, aby se v prostředcích městské hromadné dopravy zakázala reklama na nezdravé jídlo s vysokým obsahem cukrů, tuků a soli.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Češi vymysleli "steak v prášku". Nové superjídlo připravíte za pár vteřin, nepotřebujete nic jiného

27.01.2018 | Skupina sedmi Čechů vyvinula nové "superjídlo". Od konkurence se má lišit kvalitou i chutí, tvrdí.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.