Superpotravina pro zdraví

Superpotravina pro zdraví

29.08.2014 Šárka Škachová

Víte, že z máku se dá vyrobit víno, marmeláda, čokoláda, med, chléb, hořčice nebo pesto? A že sušené okvětní lístky pomáhají při nachlazení?

Mák setý je kulturní rostlina původem z Malé Asie. Nejstarší nálezy máku pocházejí z mladší doby kamenné. Sumerové ho znali jako lektvar pro dobrý spánek a mák byl zasvěcený bohu spánku Hypnovi. Blahodárný vliv na nervovou soustavu a jeho léčivé účinky při zmírňování bolesti odhalili staří Řekové, Římané i Egypťané.

Maková současnost

Mák je jednoletá bylina dorůstající výšky až 1,8 m s plody mnohosemenné tobolky, zvané makovice. Na našem území má pěstování máku dlouholetou tradici. V některých zemích je prodej máku vzhledem k jeho obsahu opiátu morfinu zakázán, aby jeho rostliny nemohly být zneužívány pro výrobu omamných prostředků. Co se týká legální produkce, hraje Česko nejvýznačnější pozici na světovém trhu. Prvenství nedržíme nikoli co do množství, ale co do kvality.

Pro zdraví i krásu

Unikátnost máku tkví ve vysokém obsahu vápníku. Na 100 g máku ho připadá 1 438 mg. Obsahuje jej třikrát více než sýry a dvanáctkrát více než mléko, proto se dá říct, že poctivá maková buchta nebo koláček je vynikajícím zdrojem doplnění vápníku. Potřebné denní množství vápníku získáme z vyvážené stravy přirozeně, ale v některých etapách života je zapotřebí příjem vápníku zvýšit, zejména v období dětství, dospívání, těhotenství a stáří.

mak

Mák v kuchyni

Málokdo asi ví, že všude tam, kde se v kuchyni používá olivový olej, lze použít 100 % panenský olej lisovaný za studena ze semen modrého máku. Tento přírodní produkt nachází velké kulinární využití v teplé i studené kuchyni. Tvoří základní pilíř tradiční české kuchyně (makové buchty, koláče, záviny, makové housky, makovník, ale třeba i maková bábovka), je také zahrnut jako součást chlebového koření, ale dá se využít i v uzenářském průmyslu.

Když na to přijde, s mákem vytvoříte celé menu, které můžete stylově zapít makovým vínem. S mákem si rozumí i naši nejbližší rakouští sousedé. Když pořádají makové slavnosti v příhraničním Waldviertelu, kde si místní šedý mák nechali patentovat, jsou ke koupi speciality jako maková marmeláda, čokoláda, med, chléb, hořčice, pesto nebo sušené okvětní lístky, které se hodí na přípravu čaje proti nachlazení.

Pravidelnou konzumací máku při horší kvalitě vlasů, nepevnosti nehtů nebo při pálení žáhy se neduhy mohou zlepšit. Navíc mákem zklidníme psychiku při stresu, zmírníme bolesti hlavy a utlumíme křeče. V kosmetice se dá mák využít k masážím nebo peelingu. Pro jemné aroma je vhodný k výrobě mýdla a v aromaterapii.

 

Makové mléko

  • 100 g čerstvých makových semínek

  • 850 – 1000 ml vody

Semínka propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc stát v pokojové teplotě, aby se z nich uvolnil tuk. Podle množství tekutiny určíme texturu makového mléka. S menším množstvím vody bude mléko husté a krémové. Odstátou vodu s mákem umixujeme do pěny a přes jemné sítko přecedíme do sklenice. Mléko je vhodné při překyseleném organismu. Nesladíme ho, ale pokud přisladit chceme, zvolíme med, třtinový cukr nebo javorový sirup.

 

ZAJÍMAVOSTI O MÁKU

Jak zacházet s mákem?

Mák mletý nebo nemletý? Potravinářský modrý, šedý a bílý mák se prodává nemletý i mletý. Jelikož má tendenci brzy žluknout a hořknout, je výhodnější nakupovat mák nemletý a umlít ho těsně před použitím buď na makovém mlýnku, nebo ručním mlýnku na kávu.

Jak mák uchovávat? Skladujeme při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %. Případné přebytky uchováváme v hermeticky uzavřeném sáčku v mrazničce.

Kdy se seje mák? Pokud mák vysejeme časně zjara, už koncem června se zaradujeme z barevné záplavy kvetoucího máku a v září bude sklizeň. Při dobré péči lze z 10 m² sklidit až 2 a ½ kg máku. Pěstovat mák pro vlastní potřebumůžeme maximálně na 100 m2 půdy.

 

 


Mohlo by vás zajímat

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.