Jídelna ze Zlína uvařila nejlepší školní oběd

Jídelna ze Zlína uvařila nejlepší školní oběd

27.08.2014 Redakce

Rajčatová polévka s mozzarelou, přírodní vepřová panenka se smetanovými žampiony a mrkvovo-bramborovým pyré s rozmarýnem, čokoládový krém. Toto menu uspělo v celostátním finále Soutěže o Nejlepší školní oběd.

Kuchaři z Gymnázia Zlín – Lesní čtvrť v brněnském finále porazili devět konkurenčních týmů z jídelen po celé České republice. Letošní 5. ročník soutěže pořádá Společnost pro výživu ve spolupráci s velkoobchodem MAKRO pod záštitou Magistrátu města Brna a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Druhou příčku obsadil kolektiv ze Základní školy Mánesova v Otrokovicích a bronz si odnesli kuchaři ze Základní školy a mateřské školy Velké Svatoňovice.

 Některé soutěžní obědy by uspěly i v restauracích. Je vidět, že i kuchaři ve školních jídelnách už vaří z čerstvých surovin a umí z nich vytvořit originální a chutná jídla. Připravit za 34 korun celý oběd není vůbec lehký úkol,“ říká člen poroty Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO Cash & Carry ČR, který má zkušenost z několika michelinských restaurací. Kéž by obědy ve všech školních jídelnách vypadaly stejně jako ty vítězné,“ dodává.

1

Do letošního 5. ročníku se přihlásilo celkem 79 jídelen z celé České republiky s obědovým menu na téma „Moderně a originálně“. „Do finále postoupilo deset nejlepších obědů. Klasické knedlíky nahradil bulgur nebo kuskus a recepty obsahují i méně obvyklé suroviny, jako je rukolový olej, polníček, ryba mahi-mahi nebo špalda,“ komentuje dnešní finále ředitelka soutěže Anna Packová, která toto netradiční klání již několik let organizuje.

Kromě vítězného menu u poroty zabodoval také mrkvovo-zázvorový krém, pošírovaný filet mahi-mahi na smetanovém špenátu s cizrnou a opečeným bramborem a bulgur s tvarohovým krémem a malinami z jídelny v Otrokovicích, jež se umístila na druhém místě.

Třetí místo získala jídelna z Velkých Svatoňovic za variaci na polévku z celé mrkve s čočkovými noky, roládu z mahi-mahi plněnou lososem s barevnými brambory, jogurtovo-koprovým dresingem a polníčkovým salátem a za polentový koláč se švestkami.

2

zZ výživového hlediska nelze finálovým obědům nic vytknout. I ve školních jídelnách by děti měly dostávat živiny, které potřebují pro svůj zdravý růst a vývoj. Mám velkou radost, že rok od roku se situace postupně zlepšuje,“ důrazňuje porotkyně Alena Strosserová, nutriční terapeutka ze Společnosti pro výživu.

Přihlášená menu musela splnit přísné nutriční nároky, nacházet se na pravidelném jídelním lístku školní jídelny a patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků. Kuchaři přitom nesměli přesáhnout normou stanovený limit 34 korun za polévku, hlavní jídlo a dezert. Zaslané obědy školních jídelen v prvním korespondenčním kole hodnotila odborná porota dle vhodnosti použitých surovin, nutričního hlediska, technologického postupu přípravy, vyváženosti ingrediencí, chutí i barev.

Přihlášené menu o třech chodech dnes finalisté před zraky poroty vařili ve školní jídelně brněnské Základní školy Novolíšenská 10. Do finálové poroty zasedla herečka Markéta Hrubešová, šéfkuchař Petr Stádník ze sítě MAKRO, zástupci Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Magistrátu města Brna nebo Asociace kuchařů a cukrářů. Důležité slovo v porotě měli i žáci základní školy, pro které jsou školní obědy určeny v první řadě.

Rostoucí důraz školních jídelen na čerstvé a zdravější suroviny potvrzuje i velkoobchodní síť MAKRO, kde nakupuje až polovina českých školních jídelen. „V segmentu školních kantýn nejrychleji rostou prodeje čerstvého masa, ryb a zeleniny,“ uvádí Petr Stádník. Z masa školní kantýny nejvíce nakupují vepřové maso od plece, pečeně a mleté maso. Následují kuřecí řízky a stehna. Z příloh převládají těstoviny a brambory. „Již několik let jsou na vzestupu ryby, zejména losos. Zeleninu však školní jídelny bohužel stále nakupují především mraženou a sterilovanou, aby si usnadnili přípravu,“ uzavírá Stádník.

 Ve finálovém klání se utkaly následující školní jídelny (v abecedním pořadí):

 1.   Základní škola Mánesova 908, Otrokovice

2.   Školní jídelna při Základní škole T. G. Masaryka 27, Svitavy

3.   Základní škola a mateřská škola Velké Svatoňovice

4.   Mateřská škola Na Korábě 2, odl. prac. MŠ Lindnerova, Praha 8

5.   Domov mládeže a Školní jídelna, Písek

6.   Školní jídelna Generala Píky 13 A, Ostrava

7.   Školní jídelna Novolíšeňská 10, Brno

8.   Mateřská škola Na Korábě 2, Praha 8

9.   Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť, Lesní čtvrť 1364, Zlín

10. Fakultní základní škola dr. M. Horákové a Mateřská škola Olomouc

 

 


Mohlo by vás zajímat

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.