Med a víno, oběti falšování

Med a víno, oběti falšování

25.08.2014 Mgr. Jana Uhlířová

Oblíbené podzimní potraviny patří k nejčastěji falšovaným komoditám u nás. Jak se při nákupu nespálit?

Není samozřejmě nad to, mít svého osobního vinaře a včelaře. Někdy ale i tito naši producenti mohou mít svůj špatný rok a nám tak nezbývá nic jiného, než se vypravit na nákup do obchodu či na trh. Jak se v ale v tamní nabídce zorientovat a poznat, že se jedná o falšovaný produkt?

Naředěné překvapení

„Med je podle legislativy jednosložkovou potravinou, do které je zakázáno přimíchávat jiné složky s výjimkou jiných druhů medu,“ vysvětluje Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ovšem kvalitního včelího medu je málo a jeho výkupní cena je stále nízká. „Do medu jsou přidávány sacharidové složky různého původu, které narušují jeho autenticitu a vnášejí do něj cizorodé enzymy,“ vysvětluje Ing. Martin Klanica ze SZPI.

Proto letos v testech medu SZPI opět neuspělo přes 60 % vzorků. Většina nevyhovujících medů přitom byla naředěna. Nejčastěji se provinil výrobce JSG med z Plzně, podobně jako vloni, kdy neuspěla polovina jeho testovaných vzorků. „Ani jeden z dvanácti vzorků tohoto výrobce nevyhověl zákonným požadavkům na med,“ uvedl mluvčí inspekce. JSG med ovšem odmítá metody testů a tvrdí, že Státní veterinární správa, druhá kontrolní instituce, nikdy neobjevila v jeho medech nedostatky. Kroky inspekce chápe jako protěžování konkurence a podala na SZPI trestní oznámení. Případ tak ještě bude mít svou dohru.

med1

 

Jakým medům se vyhnout?

Mezi další výrobce, jejichž vzorky neprošly úspěšně testy, patří Včelapro z Lednice a Medokomerc z Čestína na Kutnohorsku, u některých medů nebyl výrobce uveden.  „Inspekce vzorky odebrala na základě stanovení rizika, když zohlednila výsledky kontrol v minulosti, zároveň vzala v potaz podněty spotřebitelů,“ uvedl Pavel Kopřiva. S prodejci SZPI zahájila správní řízení o uložení pokuty, nemůže je uložit výrobci.  „Pokud se u kontrolovaných subjektů pochybení opakují, přihlížíme k tomu při navrhování pokuty,“ odpověděl Kopřiva na otázku, zda se pokuty při opakovaných prohřešcích zvyšují.

Jak vybrat ten pravý?

„Je na zákazníkovi, zda dá přednost ceně nebo kvalitě,“ říká Ing. Josef Duben ze SVS. „Pokud jde o adresný český med, například přímo od včelaře, neudělá zákazník chybu. Však také český med je výborným vývozním artiklem a je žádán jak v zemích EU, tak i ve třetích zemích.“

Nákup od místního včelaře se vyplatí i finančně – zatímco v obchodech se v současné době cena kilogramu pohybuje okolo 150 až 160 korun, u včelařů je přibližně o 40 korun nižší. Podle včelařů existují indicie, které mohou i laikovi napovědět, jaký je původ medu. „Naše medy po krátké době krystalizují. Pokud se tak neděje, svědčí o tom, že je tam příměs zahraničního medu nebo dokonce sirupu," říká Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů. „Pokud med nekrystalizuje, může to být také tím, že byl úmyslně zahřátý na vysokou teplotu. Současná evropská iniciativa také bohužel umožňuje, aby dovezený med byl označován na obale jako český jenom proto, že jej nakoupila a zde zabalila domácí firma.“

Přeměna vody ve víno

Víno patří mezi nejčastěji falšované potraviny a možností, jak jeho kvalitu obejít, je velké množství. „Mezi nejběžnější prohřešky patří přilévání vody do vína nebo klamání ve věci původu potraviny, kdy se zahraniční vína vydávají za česká,“ říká Ing. Martin Klanica ze SZPI. Původ vína se falšoval už i v antice, ve středověku se do něj zase přidával olovnatý cukr. I v současnosti podvodníků podle odborníků přibývá a čile falšují vína od burčáku až po svatomartinské.

Více než třetina vzorků, které loni SZPI odebrala, byla falšovaná. Proti podvodníkům hodlá vystoupit ministerstvo zemědělství, které chce zpřísnit sankce za pančování vína i podmínky pro prodej sudového vína. Zatím více než rok funguje dohoda mezi MZe a celníky, která umožňuje dozorovým orgánům používat data celní správy o převozech a dovozech vín do Česka. „Tyto údaje jsou důležité pro lepší ochranu spotřebitelů a vinařů před falšováním vín,“ vysvětluje Marian Jurečka.

MZe nyní navrhuje především posílení a účinnější zacílení kontrol ze strany SZPI a celníků. Nezbytné bude podle ministerstva zpřísnění sankcí a podmínek pro prodej sudového vína či zavedení povinné dokumentace přepravy a dovozu vína. Novela zákona o SZPI, kterou schválil Senát, má nově státu navíc umožnit likvidovat pančovaná vína odhalená při kontrolách, což dosud nebylo možné. „Nepoctiví podvodníci už nebudou moci spoléhat na to, že zpracováním vína na ocet nebo líh získají alespoň částečný zisk,“ říká ministr zemědělství. Hříšníci naopak budou muset likvidaci zabaveného vína zaplatit.

Pozor na obchodníky s vínem

Jak se ovšem spotřebitel může chránit při nákupu vína sám, bez ohledu na stát? „Víno je dnes hodně populárním nápojem a někdy jsem opravdu překvapený, na jak sofistikované úrovni se o něj lidé zajímají,“ říká vinař Ing. Miroslav Volařík. „Trh by měl na tento zájem reagovat tím, že dá pozor na kvalitu. Zatím to ale bohužel nebývá pravidlem.“

Pokud chcete kvalitní české či moravské víno, teoreticky by mělo stačit zkontrolovat zemi původu a číslo šarže. „Značení se bohužel často zneužívá. Víno deklarované jako víno z Moravy pak může být dovezené třeba z Moldávie. Tyto praktiky používají jen ti obchodníci s vínem, kterým na dlouhodobé kvalitě jejich produkce nezáleží,“ říká Miroslav Volařík. Poctivý vinař si falšování dovolit nemůže, protože by pro něj znamenalo existenční problémy. Pochybnému značení se tedy nejlépe vyhnete tak, že budete odebírat víno od prověřených vinařů.

 

Prohřešky při výrobě medu:

  • přidání barviva karamel E150d, jež dobarvuje světlé medy
  • přidání oligosacharidů, které se používají k ředění medu
  • nižší než požadovaná aktivita enzymu diastáza ukazuje na sníženou jakost medu ředěním nebo neodborným zacházením
  • zvýšená přítomnost hydroxymetylfurfuralu, která indikuje sníženou jakost medu neodborným zacházením

  

 

Jak se falšuje víno?

  • přídavek vody
  • klamání o původu
  • nepovolené přídavky ve víně nebo v nadlimitním množství
  • obsah přidaného cukru
PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.