regiony  

Chutě českých regionů VI

Chutě českých regionů VI

18.08.2014 Renata Reihserová

Na srdce a tvaroh jsou Poděbrady. Ochutnáte zde ale i výborné ovoce a zeleninu.

Historie města Poděbrad je bohatá a sahá až do pravěku, daleko před počátky českého státu. Tehdejší lesnatou krajinou protkanou hustou sítí říčních ramen se vinula dálková obchodní cesta, která vedla z Prahy do východních Čech, a pak dál do Slezska a Polska. Tato významná komunikace překračovala řeku Labe západně od dnešního města Poděbrad v místech, kterému se říká Na vinici. 

Současné lázeňské město leží v nadmořské výšce 184 až 190 m a je vzdáleno necelých 50 km východně od Prahy. Na ploše 33,7 km² v něm žije téměř 14 tisíc obyvatel. Kromě již zmíněného lázeňství jsou zde velmi významným subjektem i Polabské mlékárny, a.s., ryze česká mlékárna se zaměřením na výrobu tvarohů a tvarohových specialit. Její výrobky jsou často označeny národní značkou kvality potravin Klasa.

tvaroh

Ochucené tvarohy chutnají

Široká škála výrobků začíná u základních řad tradičních bílých tvarohů, které najdou uplatnění snad v každé kuchyni při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Oblíbené řady dezertů jsou určeny nejen pro ty, kdo rádi mlsají, ale i pro zastánce zdravé výživy.

Vraťme se ale k tvarohu jako takovému. Je to základní mléčný výrobek, který se u nás vyrábí především z kravského mléka. Tvaroh lze připravit i doma ze zkyslého čerstvého mléka, které za občasného míchání zahřejeme na mírném plameni. Sražení mléka doma podpoříme přidáním horkého bramboru či chlebové kůrky. Necháme ho ustát a pak jím naplníme sáček z řídké látky, který mírně zatížíme a necháme z něj okapat syrovátku.

tvaroh2

Profesionálové v poděbradské mlékárně do mléka o teplotě 20 °C přidávají smetanový zákys a syřidlo. Směs se nechá 24 hodin ustát při pokojové teplotě. Prokysané mléko se pak také nalévá do plachetky a syrovátka se nechá odtéci. Doba odkapávání je úměrná požadavkům na suchost a tvrdost výsledného produktu.

Recept: Tvarohové hrudky

Ingredience: 500 g měkkého tvarohu, 160 g krupice, 100 g čerstvého špenátu, 240 g krupice a polohrubá mouka na obalení, 2 vejce, sůl, mletý pepř; omáčka: 220 g čerstvého špenátu, 200 g brynzy, 100 ml mléka

Postup: Na omáčku lehce podusíme nasekaný špenát, asi po 3 minutách vmícháme brynzu a mléko a vytvoříme hladkou omáčku. Na hrudky nasekáme špenát a smícháme ho s tvarohem. Přidáme vejce, krupici, osolíme a opepříme. Z hmoty pak lžící vykrajujeme hrudky, které obalíme v mouce a vhodíme do vařící osolené vody. Vaříme cca 6 minut, když vyplavou na hladinu, okamžitě je vyndáme, polijeme omáčkou a podáváme.

Moudrý Jiří z Poděbrad

Největší rozkvět zaznamenalo poděbradské panství za pánů z Kunštátu, kteří je získali od Karla IV. v tzv. „ušlechtilé léno“. Po šest generací tento rod zveleboval svůj majetek. Nejvýznamnějším z rodu byl Jiří z Poděbrad, který byl r. 1458 zvolen českým králem. Za panování tohoto vynikající diplomata byly Poděbrady povýšeny v r. 1472 na město a obdařeny důležitými právy, výsadami a městským znakem. 


Nástup lázeňství

Historickým mezníkem v životě města byl rok 1905. Tehdy navštívil městečko německý statkář von Bülow. Tento známý proutkař označil na vnitřním nádvoří místo silného pramene, jenž zde pak byl skutečně navrtán. Objev minerální uhličité vody způsobil, že již v r. 1908 zde byla zahájena první lázeňská sezóna. Město se po ukončení první světové války rychle měnilo v město lázeňské, specializované na léčení srdečních a cévních onemocnění. Rychle získalo věhlas nejen u nás, ale i v zahraničí.

zelenina

I dnes se do Poděbrad jezdí léčit především lidé s kardiovaskulárními nemocemi. S těmito chorobami souvisí i správná výživa a lehce stravitelná strava. Obloukem se tedy vracíme k tvarohům a mléčným výrobkům, které samozřejmě do zdravé výživy patří. Mezi tvarohové dezerty, které se zde vyrábí, patří např. Termix, Tvaroháček, ovocný tvarohový dezert Ovofit nebo řada ovocných a ochucených tvarohů Milko, kam patří i slaný zeleninový tvaroh Svačinka.

Bio potraviny z Polabí

Polabské mlékárny se ale věnují i produkci bio potravin. Nejúspěšnějším výrobkem z této kategorie je Matylda – bio tvaroh s jogurtem s probiotickou kulturou. Tuto řadu zastupují také bio přírodní a ovocné tvarohy, bio máslo, bio zakysaná smetana, bio čerstvý smetanový sýr Mandava, eidamský sýr v bio kvalitě Mandava a mnohé další speciality.

Zastavení první: široko daleko úrodná zem

Z Poděbrad si udělejme výlet po okolí. Město Lysá nad Labem je vzdálené jen zhruba 32 km. Sídlí zde další společnost, která se v Polabí zabývá výrobou potravin, tentokrát pěstováním zeleniny. Zdejší podnik se jmenuje Pascual Polabí s.r.o. a mnohé jeho výpěstky nesou označení Klasa. Společnost se zabývá pěstováním listové zeleniny, a to převážně různých druhů salátů. Největší zastoupení má salát ledový, dalšími pěstovanými druhy jsou saláty little gem, lollo rosso, lollo biondo, salát římský či escarole.

Recept: Letní salát

salát

Ingredience: 1 ledový salát, 250 g třešňových rajčat, 1 cibule, 125 g mozzarelly, 2 lžíce černých oliv bez pecek, 1 svazek bazalky, 125 g kysané smetany, sůl, pepř

Postup: Salát očistíme, rozebereme na listy, opereme a natrháme na kousky.  Rajča­ta omyjeme a nakrájíme. Cibuli nadrobno posekáme. Mozzarellu necháme okapat a nakrájíme na malé kos­tičky. Olivy nakrájíme na tenké plátky. Bazalku opereme a otrháme lístky. Polo­vinu z nich nakrájíme na tenké nudličky, zbylé odložíme stranou. Kysanou smetanu rozšleháme, vmícháme cibuli a nudličky bazalky, osolíme a opepříme. Všechny připravené přísady salátu promícháme. Pokapeme zálivkou a ozdobíme líst­ky bazalky.

 

Zastavení druhé: na druhém břehu Labe

Dalším zastavením na našem průzkumu okolí Poděbrad jsou Semice. Jsou vzdáleny také asi 30 km, ale jsou na druhém břehu Labe. Tato obec je stará více než 650 let. Sídlí zde firma, která obhospodařuje plochy o výměře přibližně 2500 ha. A nejspíš není Čecha, který by se s jejich výpěstky nesetkal. Najdeme je snad ve všech marketech a mnoho z nich se pyšní značkou Klasa.

Společnost Družstvo Bramko CZ byla založena teprve v roce 2006, ale historie sahá až do roku 1992, kdy se specializovala na pěstování polní zeleniny a brambor. Dnes je paleta mnohem širší – cibule, červená řepa, petržel, kedlubny, česnek, obiloviny a mnoho dalších.

jablka

Zastavení třetí a poslední: Mikroregion Pošembeří

V obci Tuchoraz u Českého Brodu sídlí firma Bohemia Apple. Družstvo má šest členů, z nichž největším je společnost Sady Tuchoraz, s.r.o., která se pěstováním jablek zabývá téměř 20 let. Na 340 hektarech vlastních jablečných sadů vznikají výpěstky, jablka i mošty, které jsou označeny národní značkou kvality Klasa.

V říjnu 2011 firma uvedla na trh produkt pod obchodním názvem Bohemia mošt. Je to 100 % jablečný mošt z jablek, která pocházejí výhradně z České republiky. O rok později byla řada rozšířena o nová balení třílitrových jablečných moštů s příchutí ovoce a zeleniny (hruška, višeň, mrkev a zázvor). 

 

Recept: Studená jablečná polévka s rozinkami

polevka

Ingredience: 2 lžíce rozinek, 100 ml suchého bílého vína, 300 g jablek, 100 g veky, 150 ml vody, 2 lžíce cukru, mletá skořice

 Postup: Rozinky propláchneme, nasypeme do vína a necháme cca 15 minut nabobtnat, pak dalších 10 minut povaříme. Oloupaná jablka zbavená jadřinců vložíme do hrnce a zalijeme vodou, přidáme cukr, nakrájenou veku, skořici a zvolna dusíme. Když se jablka „rozpadnou“ směs odstavíme, rozmixujeme, přecedíme a dáme vychladit. Před podáváním vmícháme rozinky a ozdobíme kousky čerstvých jablek. 

Jablečné kroužky se skořicí

kroužky

Ingredience: 4 velká jablka, 150 g polohrubé mouky, 2 celá vejce, 2 dcl bílého vína, špetka prášku do pečiva, špetka soli, olej na smažení, moučkový cukr, mletá skořice, čokoláda na vaření, snítka máty

 Postup: Jablka omyjeme, osušíme a zbavíme jadřinců (nesmíme jablko poškodit, musí zůstat po obvodu celé). Pak je nakrájíme na půl centimetru silné plátky. Z mouky, vína, vajec a soli připravíme řídké těsto, do kterého vmícháme kypřící prášek. Plátky pak v něm namáčíme a na rozpáleném oleji pečeme dozlatova. Po vyjmutí je osušíme na ubrousku, poté je obalíme v moučkovém cukru se skořicí. Můžeme ozdobit čokoládou a mátou.


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.