Češi si nejvíce stěžují na maso

Češi si nejvíce stěžují na maso

06.08.2014 SVS

Každoročně přichází nejvíce stížností na prodej masa a masných výrobků, vyplývá z tiskové zprávy Státní veterinární správy.

Každoročně řeší krajské veterinární správy a Městská veterinární správa Praha nejvíce stížností na prodej masa a masných výrobků. Je to zhruba kolem 40 % všech podaných stížností. Při pohledu zpět jich v roce 2011 bylo 260, v roce 2012 jich bylo 353, v loňském roce 371 stížností a za letošní první pololetí je to 170, takže lze očekávat, že celkový počet bude opět okolo 350.

Tyto údaje téměř dokonale korespondují i se zájmem o výsledky kontrol, které jsou k dispozici na webových stránkách Státní veterinární správy. Kontroly v tržní síti a kontroly na jatkách, to tvoří také prakticky 40 % zájmu o tyto údaje.

Dále jsou stížnosti na prodej na trzích a tržištích, každý rok kolem 50, což je 5 % z celkového počtu stížností.

Nejčastěji si spotřebitelé stěžují na nedodržování podmínek, které by mohly ohrozit zdravotní nezávadnost potravin (zejména skladování), dále na jakost, nesprávné značení potravin a hygienické podmínky při prodeji a manipulaci s potravinami. Každá stížnost je řešena a jsou přijímána příslušná opatření.

Určitý nárůst stížností za poslední roky vyplývá ze zvýšeného zájmu veřejnosti o nezávadnost a jakost potravin, zejména v souvislosti s nedávnými evropskými aférami, jako byla ta s dioxiny či falšování hovězího masa koňským. Nutno dodat, že aféra s dioxiny v mase se ČR vůbec nedotkla a problémy s falšováním hovězího masa koňským byly v porovnání s řadou zemí EU zanedbatelné.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.