Kohout na víně

Kohout na víně

22.06.2014 Redakce

Klasika francouzské kuchyně.

Doba přípravy: 2,5 hodiny + 24 hodin marinování, pro 8 osob

Ingredience: 1 kohout (asi 5 kg), 2,5 litru červeného vína Merlot (příp.Svatovavřinecké nebo Frankovka), ½  řapíkatého celeru, 3 cibule, 3 mrkve, olivový olej, tymián

Postup: Kohouta naporcujeme na osm dílů, orestujeme a vložíme do nádoby. Na výpeku zprudka orestujeme nakrájenou zeleninu, přidáme tymián, víno, svaříme (nesolíme) a horkou tekutinu nalijeme na kohouta. Marinujeme 24 hodin. Osolíme a dusíme 2,5 hodiny. Prsa vyndáme o 20 minut dříve, než se začnou rozpadat. Když je maso měkké, zeleninu scedíme, omáčku zredukujeme na ½ a zahustíme. Ochutíme solí a pepřem.

TIP: Pokud kohouta nahradíme slepicí (1 slepice = 4 porce), zkrátíme domu dušení. Výsledná chuť pak ovšem nemá typickou intenzitu.

 

 


Mohlo by vás zajímat

Quiche s ratatouille

29.06.2015 | Spousta zdravé zeleniny a voňavý tymián s rozmarýnem dodají francouzský šarm i vašemu domovu...

Jak připravit pravé fondue?

30.06.2015 | „Jedná se o švýcarský národní pokrm, ačkoli si na jeho původ děla nárok také Savojsko," říká režisér František Pojdl, který ve Španělsku dlouhodobě žije.

Bavorský bramborový salát s podbělem

25.05.2015 | Objev bramborového salátu bez majonézy byl po pádu železné opony kulinárním prozřením. Do naší rodinné kuchyně ho přivezla tetička, která kdysi emigrovala a pak si potřebovala vynahradit léta odloučení.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.