pečivo  

Domácí croissant

Domácí croissant

22.06.2014 Redakce

Nejlepší snídaně? Křupavý croissant!

Doba přípravy: 30 minut (+ doba kynutí), na jednu dávku

Ingredience: 500 g hladké mouky, 2 vejce nebo 4 žloutky, vejce na potření, 1/2 kostky droždí, 50 g cukru, 300 g másla, 300 ml mléka, hladká mouka, sůl

Postup: Připravíme si kvásek z poloviny teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí. Smícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme vykynutý kvásek, vejce, 50 g másla a zbytek mléka. Vypracujeme tuhé těsto, zabalíme do fólie a dáme odpočinout do lednice alespoň na 12 hodin. Těsto rozválíme do obdélníku, na něj dáme studené máslo, na které nasypeme trošku mouku. Máslo položíme na okraj těsta, přeložíme ho těstem bez másla, vyválíme a ještě jednou přeložíme. Těsto zabalíme do fólie a dáme ho na půl hodiny do lednice. Poté těsto opět několikrát rozválíme a přeložíme, pak rozdělíme na čtyři bochníčky, a každý rozválíme do kruhu. Tvoříme croissanty stejným postupem jako rohlíky. Každou placku rozdělíme na 8 trojúhelníků, a stáčením těsta a natahováním špičky vytvarujeme croissant. Croissanty dáme na plech a necháme půl hodiny kynout. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C necelých 20 minut.

 

croissant


Mohlo by vás zajímat

Quiche s ratatouille

29.06.2015 | Spousta zdravé zeleniny a voňavý tymián s rozmarýnem dodají francouzský šarm i vašemu domovu...

Vlámské roštěnky

17.08.2015 | Nevíte, co uvařit k obědu nebo večeři? Inspirujte se belgickým receptem!

Jak připravit pravé fondue?

30.06.2015 | „Jedná se o švýcarský národní pokrm, ačkoli si na jeho původ děla nárok také Savojsko," říká režisér František Pojdl, který ve Španělsku dlouhodobě žije.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.