Kávou proti cukrovce

Kávou proti cukrovce

28.04.2014 Lidovky.cz

Podle vědců zvýšení konzumace kávy snižuje riziko onemocnění diabetu

Zvýšení konzumace kávy o jeden až dva šálky denně údajně může výrazně snížit riziko onemocnění vážným typem cukrovky. Uvedla to zpráva amerických vědců, kterou zveřejnil web lékařského listu Diabetologia. Experti ovšem zároveň zdůrazňují, že nejdůležitější prevencí je nadále správná životospráva.

 

Pít například denně o šálek kávy více po dobu čtyř let snižuje riziko diabetu 2. typu zhruba o 11 procent, tvrdí výzkumný tým, který vedli vědci Frank Hu a Shilpa Bhupathirajuová z Bostonu. Lidé by ale z různých důvodů podle nich neměli pít více než tři šálky kávy denně. Ke svým závěrům odborníci dospěli na základě dlouhodobého sledování 120.000 lidí.

"Výsledky dokazují, že pro většinu lidí může mít káva kladný dopad na zdraví. Již ale také víme, že káva je jen jedním z početných faktorů, které mají vliv na vznik cukrovky. Důležitější je, aby si lidé hlídali svou váhu a byli fyzicky aktivní," řekl podle listu Frank Hu. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bude v roce 2030 cukrovka sedmou nejčastější příčinou úmrtí ve světě.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.