Zaženeme jídlem jarní únavu?

Zaženeme jídlem jarní únavu?

21.03.2014 Renata Reihserová

Nejlepší návod, jak na jaře restartovat své tělo.

Slovní spojení jarní únava zní ze všech stran pokaždé, když se za okny začne hlásit jaro. Až se může zdát, že je jaro za únavu přímo zodpovědné. Pravdou je, že jarní únavu způsobuje zima a nedostatek slunečního svitu. Jde o přirozený biorytmus, v němž žily už desítky generací předků.

Během chladného období roku naše aktivita klesá a vzestupnou tendenci nabírá s oteplením, prodloužením dne a dostatkem světla a slunce. Je pouze otázkou času, kdy snížené tempo zase přirozeným způsobem nabude na obrátkách.

Únavy se nebojte

Jarní únavě se klidně poddejte a nechte tělo odpočívat. Dopřejte si pravidelný a dostatečně dlouhý spánek. Je to nejefektivnější nástroj pro regeneraci organismu. Snažte se chodit spát každý den v podobný čas a spěte nejlépe sedm až devět hodin. Úbytek sil si často přivodíte sami, když po vánočním přejídání nasadíte ostrou dietu, zhusta podpořenou mediální masáží o nutnosti detoxu. Může se pak lehce stát, že vám chybí základní živiny, včetně důležitých vitaminů, a tělo stávkuje.

unava

Organismu bude pro začátek stačit, když nebudete kouřit, pít alkohol a jíst oblíbené cholesterolové bomby jako brambůrky, sušenky a hranolky, zapíjené sladkými limonádami. Tělo se samo očistí a připraví na jaro přirozenou cestou. Nemusíte striktně dodržovat někým sestavený jídelníček, abyste tělu pomohli dobře fungovat. Někdy stačí jen tělu naslouchat a vyhovět jeho přáním. Samo dá najevo, že nemá dostatek energie a volá po odpočinku. Když je tělo spokojené, usnete do dvaceti minut poté, co ulehnete do postele a probudíte se sami bez budíku.

Pohyb zaručeně pomůže

Ke stokrát opakovaným radám patří také ta, že pohyb venku na zdravém vzduchu pomáhá tělu se s únavou poprat. Vyměňte tělocvičnu za kolo, bruslení nebo choďte na procházky do lesa. Zkrátka si užívejte jarního sluníčka a teplejšího ovzduší. Pohybem se vám díky vyplavení serotoninu zlepší nálada. Chůze je nejpřirozeněším pohybem, a proto prospěje v každodenním boji proti stresu. 

piti

Nesmíte zapomenout na dostatečný příjem tekutin, denně je třeba vypít alespoň dva litry vody nebo čaje, a to třeba z jarních bylin (kopřiva na čištění krve, ostropestřec na játra). Můžete otestovat i sílu mladého ječmene či chlorelly.

Víte, co prozrazují chutě?

Kyselé – povzbuzuje trávicí procesy a činnost jater. Častá chuť na kyselé potraviny může být projevem poruchy funkce slinivky břišní. Přemíra kyselých jídel ale způsobuje pálení žáhy a žaludeční vředy.

Slané  zvýšená chuť svědčí o narušené funkci ledvin. Větší množství soli způsobí zadržení tekutin v těle a přetížení ledvin.

Hořké – tělo volá po očistě. Hořká chuť má totiž čistící schopnosti, ředí krev a pozitivně ovlivňuje i činnost srdce.

Ostré – mobilizují se játra a žlučník. Ostrá chuť reguluje také činnost střev a plic, překrvuje a zvlhčuje sliznice, které jsou náchylnější na alergie a zvyšují produkci hlenů.

chleba

Restartujte své tělo

Jak na to? Naordinujete si trochu jiný stravovací režim. Není to dieta v pravém smyslu slova. Je to očistný proces organismu, kterým by se měla znovu nastartovat nebo jen pobídnout vaše vnitřní „chemička“. Proces restartu trvá sedm dní. Pokud vydržíte jíst zdravě a odlehčeně měsíc a déle, vašemu tělu to určitě prospěje. Jídelníček si upravte pocitově na tělo, podle svých chutí, dodržujte ale základní pravidlo o malých porcích nejméně pětkrát denně.

1. den je zeleninový:
● Konzumujte pouze zeleninu, a to nejlépe syrovou podle chuti, ať už ve formě salátu zakápnutého kvalitním rostlinným olejem (olivovým, řepkovým), nebo jen samotnou. Celkové množství by však nemělo překročit 1,5 kg rozděleného nejméně do pěti denních dávek. Pokud vám dělá syrová zelenina potíže, můžete si ji lehce tepelně upravit.

zelenina


2. den je ovocný:
● Jí se pouze a jen ovoce. Denní dávka je obdobná jako u zeleniny. Vybírejte ale z více druhů ovoce a dbejte, aby mělo nižší obsah cukru. Vhodný je např. ananas pro svůj vysoký podíl vlákniny, dále grapefruit, jablko či mango. Méně vhodný je banán nebo hroznové víno, ale i hruška.

ovoce


3. a 4. den přidáte sacharidy:
● K zelenině a ovoci postupně zařazujte ostatní sacharidové potraviny. První mohou být třeba brambory. Pak dušená zelenina na rostlinném oleji, dobré je i kysané zelí, které tělu dodá vitamin C. Nebo přidejte celozrnné pečivo, těstoviny, rýži. Mějte ale na paměti, že musíte každý den přidat pouze jednu potravinu. A vše kombinujte se zeleninou či ovocem.

zeli


5. a 6. den následují živočišné bílkoviny:
● Od pátého dne je dobré zařadit do jídelníčku zdroje živočišných bílkovin ve formě méně tučného sýru, jogurtu nebo tvarohu.

tvaroh


7. den přichází na řadu maso:
● Sedmý den přidejte do svého jídelníčku bílé maso. Ať už je rybí, kuřecí, králičí nebo krůtí. To je na vás a vašich chutích. Nejlepší úprava je dušení, vaření, ale i pečení. Naprosto nevhodné je smažení nebo úpravy na větším množství tuku.

maso


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Jak poskládat stravu v průběhu dne?

09.05.2014 | Jak si vytvořit individuální jídelní plán a přesně si v něm nalinkovat co, kdy a v jakém množství budeme jíst?

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.