Jídlem proti migréně

Jídlem proti migréně

20.03.2014 iDNES.cz

Migrénu často spustí špatné jídlo. Zapomeňte na alkohol i čokoládu.

Migrénami trpí více než milion lidí v České republice. Ženy třikrát častěji než muži. Záchvaty migrény často vyvolává kromě stresu a dalších faktorů také nevhodné jídlo a pití. Může ji ale spustit i půst či vynechání pravidelného jídla.

"Migréna patří mezi nejznámější a nejrozšířenější typy bolestí hlavy. Na rozdíl od ostatních bolestí hlavy jde u migrény o několikahodinový záchvat, který probíhá v několika přesně určených fázích," říká neuroložka Věra Peterová.  

A dodává, že se vyznačuje těmito příznaky - bolest hlavy je pulzující ostrá a silná, převážně jednostranná, doprovázená výraznou nevolností až zvracením, nemocným vadí světlo, zvuky a vůně, nesnesou jakoukoliv námahu, nemohou pokračovat v práci, mají potíže se soustředěním, obtížně mluví, někteří i omdlí. 

Když bolest odezní, nemocný se cítí unavený, nemá chuť k jídlu, nemůže se soustředit, většinou si chce lehnout a usne-li, spánek záchvatu uleví. Od ostatních bolestí hlavy se migréna liší i délkou trvání bolesti. U migrény je tato doba od 4 až po 72 hodin. Trvá-li záchvat významně déle, může dojít k vývoji mozkové mrtvice.


Pozor na alkohol

Migrénu mohou vyvolat různé spouštěče nejen z oblasti hormonálních vlivů či psychických faktorů, ale i životního stylu. V posledních letech je také zkoumán vliv životního prostředí, potravinových spouštěcích faktorů a nedostatku vody v organismu (dehydratace). 

Právě výběr potravin je člověk trpící migrénou schopen ovlivnit a přispět tak ke zlepšení svého zdravotního stavu. Tím, že zcela odstraníme ze stravy některé potraviny, lze množství záchvatů výrazně snížit. 

"Většina spouštěčů v potravinách buď obsahuje nějaké složky, které zvyšují tvorbu serotoninu, případně jiné aminokyseliny, nebo se nějakým způsobem podílí na vstupu serotoninu do cév a do mozku," vysvětluje lékařka Peterová.

Mezi nejčastěji zaznamenané potravinové spouštěče bolestí hlavy patří alkohol. Bolesti hlavy mohou vyvolat všechny druhy alkoholu, tedy tvrdý alkohol, pivo i víno, i když červené častěji než bílé. "Bolest hlavy vyvolává etylalkohol, ale svou roli hraje i nástup dehydratace provázející konzumaci alkoholu," uvádí neuroložka.

Další potraviny, které migrenikům mohou vyvolat záchvat, jsou zralé sýry, ve kterých je tyramin, čokoláda nebo hrášek, kde je fenyletylamin, v citrusech fenolické aminy, v asijských jídlech, polévkách v sáčku a uzeninách bývá glutaman sodný. 

 

Jezte pravidelně 

Migrenikům prospívají jídla nekořeněná a připravená z jednoduchých potravin. "Ideální je například dušené nebo pečené přírodní kuřecí maso. Optimální příloha je z čistě žitné mouky, vařené brambory či rýže. K pití spíše jen voda nebo bylinné čaje. Zelenina zase vařená nebo dušená. Na dochucení je vhodná třeba pažitka či petrželka a jen mírně osolit. Z ovoce optimálně banán," radí neuroložka.

Velmi důležitá je také pravidelnost jídla. V dnešní uspěchané době mnoho lidí nesnídá, neobědvá a až v pozdějších odpoledních hodinách se dostávají k jídlu a potom jedí velké množství najednou. A to může být problém. "Klesne totiž hladina cukru v krvi a i tento jev může mít nepříznivý vliv na migrénu," dodává lékařka Věra Peterová. 

 

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

19.03.2024 | Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.