Jak nedráždit žlučník?

Jak nedráždit žlučník?

20.01.2014 Eva Černohorská

Jak se stravovat, aby byl v pohodě váš žlučník i vy?

Žlučník je jakýsi rezervoár, kam putuje žluč, jež se vytvoří v játrech. Jakmile pozřeme stravu, dostává žlučník signál, aby vyloučil určité množství žluče, a tak napomohl trávení ve střevech. Žluč v tenkém střevě doplní trávicí enzymy ze slinivky, které se aktivují. Začíná trávicí proces všech složek výživy – tedy tuků, cukrů a bílkovin. Žluč je nezbytná zejména pro trávení tuků. Udává se, že vznikem žlučových kamenů trpí ženy až čtyřikrát častěji než muži. Kromě vlivu ženských hormonů má vliv na vznik kamenů také strava bohatá na tuky a cholesterol, nedostatečný pitný režim a málo vlákniny ve stravě.

Co mají na svědomí

Žluč je hořká žlutozelená tekutina, které se za den vytvoří více než půl litru. Je tvořena řadou látek, z nichž jsou pro tvorbu kamenů podstatné zejména bilirubin, cholesterol a soli vápníku. Nerovnováhou jednotlivých složek v žluči dochází k postupnému shlukování obsažených látek, jež se mění na krystalky. Na ty se postupně nabalují další vrstvy a vznikají kameny.

Drobnější kamínky bez potíží projdou do žlučových cest a odtud do tenkého střeva. Mnohdy o jejich přítomnosti nemáme žádné potuchy, protože nás nijak neomezují a nezpůsobují obtíže. Občas se jejich přítomnost zjistí náhodou, při vyšetření jiných orgánů, nebo jejich přítomnost pocítíme při větším množství.

Problém nastane, pokud se objeví větší kámen. Jakmile totiž sníme tučné mastné jídlo, dostane žlučník okamžitě signál, aby začal vylučovat větší množství žluče potřebné k dokonalému trávení. Žlučník se začne stahovat, aby žluč protlačil do střev. Při tomto pohybu může dojít k cestování kamenů. Větší kámen se snadno v žlučových cestách zaklíní a znemožní další průchod žluče. Tělo se snaží bojovat s překážkou a my tento boj pocítíme náhle vzniklou bolestí, která je charakteristická úpornými křečemi, zvracením a celkovou slabostí. Pokud trvá zaklínění delší dobu, dostaví se zežloutnutí, známé pod pojmem žloutenka. V tuto chvíli je nezbytná lékařská pomoc, protože tento stav není možný v domácích podmínkách zvládnout. Po odeznění akutních obtíží se přistupuje k operačnímu řešení a žlučník se vyoperuje.

jidlo

Jak se správně stravovat ?

Jak již bylo zmíněno výše, na tvorbě kamenů se velkou měrou podílí špatná životospráva. Dle vědců můžeme proti tomuto onemocnění bojovat dostatečným pitným režimem, který nám pomůže udržovat žluč dostatečně naředěnou, vyvíjet fyzickou aktivitu, důležité je také zvýšené množství vlákniny ve stravě, protože pomáhá vázat žlučové kyseliny.

Nezbytné je ze stravy vyloučit jídla bohatá na tuky. Ačkoliv by se mohlo zdát, že po operaci žlučníku může být příjem neomezený, opak je pravdou. Ztrátou žlučníku přicházíme o rezervoár žluče, jež nám pomáhá těžko stravitelná jídla trávit. Žlučovody sice stále vylučují určité množství žluče, ale s velkým množstvím si neporadí. Při nedodržení diety může dojít k zažívacím obtížím, které jdou od nechutenství přes bolest břicha až k průjmům.

Vhodná úprava pokrmů

Obecně musejí být přijímané pokrmy lehce stravitelné, při přípravě je nezbytné šetřit tukem. Z technologických postupů je povoleno vaření, dušení, nebo využívání parního hrnce. Co je nezbytně nutné vyloučit, je smažení.

Maso

Mělo by se opékat na sucho, podlévat vodou nebo vývarem a dále upravovat. Nikdy neopékáme na tuku. Z tohoto důvodu je dobré pořídit si nádobí s nepřilnavou úpravou, nejlépe s keramickým povrchem. Vybíráme libové kousky, bílé drůbeží maso, z ryb například kapra nebo pstruha. Ochutnat můžete také divočinu, například jelení, srnčí nebo kančí maso. V menším množství není zakázaná ani dušená šunka.

sunka

Mléčné výrobky

Vyhýbejte se krémovým smetanovým sýrům a sýrům s pikantní příchutí, vhodné jsou nízkotučné a polotučné tvarohy, acidofilní mléka a kefíry.

Tuky

Z tuků jsou povoleny kvalitní jednodruhové oleje a rostlinná másla. Oblíbené smažení na másle by mělo být tabu.

olej

Zelenina

Povolená je zelenina, nejlépe upravená do měkka. Vhodná je například mrkev, petržel, špenát, cukety nebo červená řepa.

zelenina

Ovoce

Může se konzumovat čerstvé nebo kompotované. Vhodné jsou zralé kusy, například banán, meruňky, zralé švestky.

Nápoje

Vhodné jsou bylinkové čaje, třeba směs tvořená natí řepíku, přesličky, žebříčku a omanu. Dále se dle tolerance mohou popíjet ředěné džusy, minerální vody a ovocné šťávy. Nevhodná je silná káva a sycené nápoje.

Polévky

Dobré jsou zeleninové vývary, případně vývary z povoleného masa. Vyhýbejte se polévkám zahušťovaných opraženou moukou, raději si dopřejte husté zeleninové polévky.

Přílohy

Nejlepší jsou vařené brambory, ovšem neomaštěné nadmírou tuku. Dopřát si můžete také rýži a těstoviny. I zde platí stejné pravidlo.

Pečivo a moučníky

Vyhýbejte se světlému a kynutému pečivu, krémovým zákusům a dortům. Povolené je piškotové těsto.

Recept

Čaj na pročištění

caj

Ingredience:

5 lžic natě řepíku, 4 lžíce kořenu pampelišky, 3 lžíce natě zemědýmu  

Postup:

Sušené bylinky v uvedeném množství promícháme a uschováváme v uzavřené nádobě. Na přípravu čaje použijeme jednu polévkovou lžíci směsi, kterou zalijeme půl litrem vroucí vody a necháme deset minut louhovat. Popíjíme několikrát během dne. Po třech týdnech je vhodná pauza.


Mohlo by vás zajímat

Přírodou proti chřipce

06.12.2013 | Přírodní pomoc, aneb „česnek, zázvor, cibule, křen, vyženou chřipku společně ven“. Jedná se o potraviny, které nás sice rozpláčou, ale také bychom je měli v chřipkovém období vyhledávat. Obsahují totiž kromě přírodních antibiotik i antivirové a antimykotické látky.

Bojujeme s pálením žáhy

21.12.2013 | Pálí vás po jídle žáha, často trpíte bolestí břicha nebo nadýmáním?

Jak se vyvarovat tasemnice?

11.04.2013 | Přestože na severní Moravě bylo nakaženo zhruba deset lidí, lze konstatovat, že výskyt tasemnic u člověka za poslední léta významně klesá.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.