nemoci  

Bojujeme s pálením žáhy

Bojujeme s pálením žáhy

21.12.2013 Eva Černohorská

Pálí vás po jídle žáha, často trpíte bolestí břicha nebo nadýmáním?

Pálení žáhy, odborně zvané pyróza, je poměrně častým jevem, který může postihnout každého z nás. Udává se, že obtěžuje dokonce desetinu populace dospělého věku a zejména těhotné ženy se s tímto nepříjemným příznakem setkávají pravidelně, mnohdy až do porodu.

Laicky řečeno se jedná o proniknutí žaludečních šťáv do jícnu, který dráždí. Dostaví se říhání, hořkokyselá chuť v ústech spojená se zápachem, nebo nadměrná tvorba slin. Výjimkou nemusí být ani bolest břicha a hrudníku. Čím jsou tyto obtíže vyvolané? Důvodů je více, mezi jinými je to kouření, stres, častá konzumace alkoholu a dietní chyby.

Chceme-li se vyhnout podráždění žaludeční sliznice, případně zmírnit již probíhající obtíže, je vhodné dodržet několik zásad. Patří sem příjem menších porcí jídla, který je rozdělen do šesti až osmi porcí za den, nepít příliš horké nebo naopak ledové nápoje, nehltat větší množství jídla a tekutin najednou a používat volnější oblečení, které netlačí v oblasti břicha. Důležitý je i klid u jídla. Nevhodné po jídle je poskakování, opakované ohýbání, ale také polehávání. Možná se vám již stalo, že po usnutí po vydatném a tučném obědě byla vaše ústní dutina plná kyselých slin. Ani noční nálety na ledničku nejsou vhodné, protože se mohou projevit podobně. S překyselením souvisí také kouření. Pokud kouříte, může dojít k podráždění žaludeční sliznice, která potom produkuje větší množství šťáv.

O pálení žáhy v těhotenství se dočtete v aktuálním čísle tištěné verze časopisu Svět potravin.

Přepadne-li vás náhlé překyselení, můžete zkusit vypít sklenici mléka (ovšem pozor na množství, pokud budete pít pravidelně litry mléka, může se vám spíše přitížit), šťávu se zelím, nebo meduňkový čaj. Vhodné jsou také žvýkačky bez obsahu máty peprné, které pomohou zvýšit tvorbu slin a nepříjemné kyseliny z úst spláchnou. Jako prevenci zapijte jídlo sklenicí vody, aby se žaludeční šťávy naředily. Mnohdy je jako lék doporučována jedlá soda, která pomáhá neutralizovat kyselé prostředí. Pomůže však na krátkou dobu a navíc je poměrně agresivní.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Semínka uleví vašemu břichu

13.11.2013 | Bolesti břicha, nevolnost až nechutenství, nebo pocit plynatosti. To vše jsou příznaky malého velkého problému s pojmenováním zácpa.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.