Nejvíce podvodů se týká olivového oleje, ryb a bio

Nejvíce podvodů se týká olivového oleje, ryb a bio

21.10.2013 ČTK

V první desítce se kupodivu neobjevilo falšované maso.

Nejvíce podvodů s potravinami se týká olivového oleje, ryb a biopotravin. Naopak u hovězího masa jsou podvody méně pravděpodobné navzdory letošnímu skandálu s označováním koňského masa za hovězí. Uvedla to agentura AP s odvoláním na hrubou verzi zprávy Evropské unie. Zpráva vychází z akademických studií, policejních záznamů a konzultací s podnikateli v odvětví. Do první desítky se dále dostaly mléko, obilí, med a javorový sirup, káva a čaj, koření, víno a některé ovocné šťávy.

losos


    Členka Evropského parlamentu Esther de Langeová agentuře AP řekla, že ji překvapilo, že maso se nedostalo mezi deset potravin nejvíce náchylných k falšování a podvodům. Udivilo ji rovněž, že některé supermarkety si testují kalamárové kroužky, aby se ujistily, že nejsou vyrobené z vepřového masa z konečníku zvířete.
    Na počátku letošního roku otřásl Evropou skandál se záměnou koňského masa za hovězí, který se nejprve objevil v Irsku a Británii a následně zasáhl další státy včetně Česka. Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je ale podvodem. Jako náhražka hovězího se koňské maso objevuje především proto, že je levnější.


Mohlo by vás zajímat

Na pivo jednou týdne? Ideální!

18.08.2014 | Chození na pivo je důležité pro udržování sociálních vazeb, tvrdí muži. Co na to ženy?

Když se řekne chleba, víte, že…?

30.06.2014 | Jak má vypadat ideální chléb? A co znamená označení "selský" nebo "staročeský"?

Zhubnete odkyselením?

31.07.2014 | Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.