nemoci  

Strava při onemocnění slinivky

Strava při onemocnění slinivky

13.02.2013 Eva Černohorská

Slinivka mě poprvé potrápila před několika lety. Ukrutné bolesti břicha, neschopnost cokoliv sníst a popelavá barva tváře mě donutila navštívit lékaře a dozvědět se zprávu o nutnosti hospitalizace.

Po několika nepříjemných vyšetřeních byla stanovena diagnosa - podráždění pankreatu, nebo-li slinivky břišní, jako doplněk k jinému, probíhajícímu onemocnění. Slinivka, ačkoliv patří svou velikostí nepřesahující 75 gramů a 25 centimetrů mezi malé orgány, má v těle nezastupitelné funkce. Produkuje trávicí enzymy, které mají na starost štěpení tuků, cukrů a bílkovin. K dalším činnostem slinivky patří produkce hormonů, k nimž patří inzulín, mající na starost hladinu glukosy v krvi, glukagon, který normalizuje hladinu glukosy a stará se o to, aby tato hladina příliš neklesla, somatostatin tlumící činnost gastrinu a zpomalující zpracování stravy, a gastrin, hormon podporující tvorbu žaludeční šťávy.

Vzpoura enzymů

Akutní zánět slinivky přichází tiše jako myška. Příčinou je aktivace trávicích enzymů, které způsobují samonatrávení slinivky a tím odumírání buněk. Jestli se neléčí, může velice rychle končit tragicky. Příčinou může být malý žlučníkový kamínek, který ucpe vyústění pankreatického vývodu a žlučníkových cest a nastartuje procesy vedoucí k zánětu. Může se objevit silná bolest břicha, zvýšená teplota, fialová skvrna v oblasti pupku nebo zvracení.

slinivka

Ani kapku alkoholu

Na druhé straně stojí chronický zánět, který nemá tak bouřlivý začátek, ale může jej doprovázet řada komplikací, ke kterým patří například podvýživa a cukrovka. Postihuje hlavně muže ve středním věku a zejména ty, kteří nadměrně holdují alkoholu. K dalším důvodům patří virové infekce, dlouhodobé užívání kortikoidů nebo onemocnění biliárního systému. Projevuje se podobně jako akutní forma, bolestivostí, nadýmáním, hubnutím a bohatou mastnou našedlou jílovitou stolicí.

Příčiny onemocnění slinivky

Jak již bylo uvedeno, k hlavním vyvolávačům vzniku onemocnění slinivky patří nadměrná konzumace alkoholu. Stranou nezůstává ani nevhodně sestavený jídelníček, například přemíra jídel bohatých na tuky. Pravidelná konzumace přepálených, na spoustě tuku připravovaných jídel si brzy vyžádá svou daň. Svou úlohu hraje i stres, podpořený nepravidelným režimem bez odpočinku.

slinivka2

Dietní opatření

V dietních doporučeních se budeme zabývat chronickým onemocněním, protože akutní fáze si vyžaduje hospitalizaci a výživu podávanou v infuzích. Jedním z problémů, který vzniká z důvodu onemocnění slinivky, je nechutenství, případně nevolnost při příjmu stravy. Běžně velké porce se mohou stát nezvladatelnou překážkou a spíše od jídla odradí, než aby apetit podpořily. Je tedy potřeba, aby byla strava dostatečně bohatá energeticky i na bílkoviny, ale zároveň nízkotučná. Nezapomínáme na vitaminy řady C a B, vhodné je doplňovat vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) a minerály (zinek, selen, vápník a hořčík).

Jaké vybírat potraviny

Nápoje

Minimální doporučované množství jsou dva litry, které mohou být zastoupeny bylinkovým čajem, vodou, obilnou kávou a ředěným ovocným džusem. Zcela vynecháme alkoholické a ledové nápoje, silně sycené limonády a černou kávu.

Maso

Z masa dáváme přednost kuřecímu masu, které zbavíme kůže, rybám nebo králičímu masu. Chybu neuděláme ani libovým hovězím masem, vepřové maso je z počátku méně vhodné, později si můžeme dopřát například kýtu. Tukem prošpikovaná masa nemají šanci. Zcela vyřadíme tučné tuky zastoupené kachním a husím masem, bůček a uzené, včetně uzených ryb. Oblíbené salámy a paštiky nahradíme libovou šunkou. K dalším tabu patří jelita, jitrnice a vnitřnosti zastoupené játry, ledvinkami a mozečkem. Jednou z možností, jak ozvláštnit jídelníček, pokud holdujeme masu, jsou alternativní druhy masa (například šmakoun) bohaté na bílkoviny, ale se sníženým množstvím tuku.

Mléčné výrobky

Milovníci sýrů nepřijdou zkrátka. Pokud se jedná o nízkotučné výrobky, není konzumace zakázána. Vhodné jsou tvarohy, jogurty a zakysané mléko. Z jídelníčku vyloučíme vše, co má hermelínový kabátek či nevábnou vůni. Vynecháme smetanu a sýry, pyšnící se obsahem tuku nad 45 %.

Ovoce a ořechy

Vybíráme zralé ovoce, které zbavíme slupky. Vhodná jsou jablka, broskve, meruňky, banány či pomeranče. Malé druhy ovoce plné pecek a zrníček jsou méně vhodné, ale dají se zpracovat do ovocných šťáv. Příjem ořechů, máku a kokosu by se měl zcela omezit.

Zelenina

Mezi nejvhodnější zeleninu patří nenadýmavé druhy zastoupené mrkví, rajčaty bez semínek, celer, petržel a saláty. Špenát, nebude-li připravovaný s česnekem, může jídelníček také obohatit. K nevhodným zeleninám patří okurky, paprika, čerství hrášek, kedlubny, ředkvičky, kapusta, květák nebo cuketa.

Přílohy

Výběr příloh je celkem pestrý, můžeme připravit brambory, těstoviny a rýži. Zřekneme se nadýmavých kynutých knedlíků, luštěnin, hranolků a bramborových salátů s majonézou. Z omáček jsou přijatelné nezahušťované jíškou nebo smetanou, k nevhodným proto patří třeba houbová nebo různé druhy smetanových a okurkových omáček.

Moučníky

Zapomeneme na šlehačkové dorty, koblížky, smetanové mražené krémy, kynuté knedlíky a makové koláče. Ze sladkých jídel dáme přednost rýžovým nákypům, ovocným tvarohovým knedlíkům, pudinkům a kompotům. Z moučníků vybíráme lehké piškotové koláče, které mají nespočet variant, takže dokážou uspokojit i nejnáročnější strávníky.

RECEPT

kompot

Jablečný kompot

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience: 5 velkých jablek, 1 celá skořice, 5 hřebíčků, šťáva z ½ citronu, 1 lžíce třtinového hnědého cukru

Postup: Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na menší kousky. Pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Přidáme skořici, hřebíček a cukr. Vaříme asi 15 minut, dokud nejsou jablka měkká. Dáváme pozor, aby se nám nerozvařila, musí držet tvar. Uvařená jablka vyjmeme a rozdělíme do misek. Podáváme teplé, nebo vychlazené jako jednoduchý a rychlý dezert.


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.