Co musíte vědět o konopném semínku

Co musíte vědět o konopném semínku

27.08.2012 Ing. Jana Poděbradská

Pod pojmem konopí si většina z nás představí drogu. Konopí je však plodina s velmi širokým spektrem využití. Nechceme vás zde nabádat k tomu, abyste si kupovali semena s obsahem THC (tetrahydrocannabinol). Semena konopí setého, o kterých tu budeme psát, jsou potravinářsky schválena. To znamená, že to jsou jen semena z rostlin, které neobsahují THC.

Konopí seté pochází ze střední Asie, kde bylo kultivováno již před několika tisíci lety. V Česku je jeho pěstování zatím v začátcích, ale rostlina se i zde stává stále populárnější.

Zdraví

Bez nadsázky se dá říci, že konopí patří mezi nejvýživnější potravinu planety a to především pro vysoký obsah obsažených omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Taktéž obsahuje všechny základní aminokyseliny. Konopí má rovněž vysoký obsah vitamínů E, B1 a B2. Také je bohaté na minerály, zejména hořčík, který je výborný proti svalovým křečím. Dále  železo, fosfor, draslík, vápník a zinek, který pomáhá zlepšovat kvalitu nehtů a vlasů. Také je zdrojem lecitinu. Neobsahuje lepek, tudíž je vhodné pro osoby trpící celiakií.                                                                                                                  

Využití

Nevyužívá se ale jen v potravinářství. Konopná vlákna jsou výborná i pro výrobu textilu. Na trhu se také objevily dětské látkové plenky právě z konopí.

Konopné semínko

  Konopné semínko  je dnes oblíbeno hlavně příznivci zdravého životního stylu především pro své nepřekonatelné výživné hodnoty. Konopné semeno obsahuje 34 % proteinu, 44 % tuků a 12 % uhlovodíků. Gurmáni tvrdí, že loupaným konopným semínkům se vyrovná málokterá pochoutka. Můžeme je přidávat takřka do všeho. Jestliže je např. rozmixujeme s vodou, vytváříme lahodné mléko. Na trhu je dnes můžeme sehnat loupaná či neloupaná. Z konopného semínka se dále vyrábí olej i konopná mouka. Z této mouky můžeme sehnat také těstoviny nebo směsi na pečení chleba. Jsou k dostání dokonce i konopné chipsy. Ze sladkých pochoutek si pak můžeme dopřát semínka máčená v čokoládě či variace konopných sušenek. Ze semínek se vyrábí také rostlinné mléko a můžeme se setkat i s konopným pivem.

Semínka před alkoholem

Jestliže se chystáte dát si pár skleniček alkoholu, tak byste rozhodně neměli zapomenut sníst několik hodin předem hrstku konopných semínek. Obsah tuku totiž zpomalí vstřebávání alkoholu v krvi a vitamin B pomůže organismu se s alkoholem lépe vyrovnat.

konopi

 

Konopný olej v kuchyni

Olej z konopných semínek je ideální pro osoby trpící atopickým ekzémem. Nejen ti jej mohou používat vnitřně i zevně. Je vhodný i pro citlivou pokožku. Tu chrání před vysoušením a zmírňuje obtíže spojené s atopickým ekzémem. 

Tento olej je vhodný taktéž pro osoby, které mají vysoký krevní tlak nebo zvýšenou hladinu cholesterolu. Nejlepší je pak samozřejmě ten lisovaný za studena. U konopného oleje platí, že čím zelenější má barvu, tím vyšší je obsah chlorofylu, který pomáhá prokysličovat organismus, urychluje hojení a růst tkání a má velmi příznivé účinky na trávící soustavu.

Olej je vhodný především do studené kuchyně pro přípravu zeleninových salátů. Kromě pozitivního vlivu na zdraví pak jistě oceníte i jeho jemnou oříškovou chuť a vůni. Doporučuje se jedna polévková lžíce denně.

Pro zachování kvality esenciálních mastných kyselin by semínko ani olej neměly být zahřáty na více než 45 °C. Rychle žlukne, proto se doporučuje uchovávat jej v chladu a spotřebovat nejlépe do půl roku od otevření lahve.

Na závěr připomínáme, že konopné semínko a v něm obsažený olej, neobsahují žádné THC. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Zhubnete odkyselením?

31.07.2014 | Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?

Když se řekne chleba, víte, že…?

30.06.2014 | Jak má vypadat ideální chléb? A co znamená označení "selský" nebo "staročeský"?

Poradna: Kapří zajímavosti

22.12.2014 | Je lepší kapr bez šupin nebo se šupinami? Pro má být kapr pružný? Jak vybrat kapra z kádě a čeho si při tradičním vánočním nákupu ryby všímat?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.