Tři nejčastější mýty o mléce

Tři nejčastější mýty o mléce

24.05.2012 Redakce

Češi nepatří se svou průměrnou roční spotřebou 47 litrů / rok na osobu mezi velké fanoušky mléka. V rámci Evropy se řadíme spíše k podprůměrným konzumentům. Z našich nejbližších sousedů jsou na tom hůře už jen Poláci.

O mléce přitom koluje velké množství mýtů a polopravd. Společnost Tetra Pak se proto rozhodla vypracovat průzkum, který by do mléčné záležitosti vnesl trochu světla. Pozoruhodným závěrem průzkumu je mimo jiné i fakt, že téměř třetina Čechu mléko vůbec nekonzumuje. Níže následuje výčet nejrozšířenějších mýtů o mléce.

Mléko zahleňuje

Nejčastěji zmiňovaným mýtem, který ve společnosti převládá, je že mléko zahleňuje organismus. Zatím žádná lékařská studie tuto skutečnost nepotvrdila. Mléko pouze vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film, který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se této vlastnosti využívalo k léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.

mleko

Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty / "éčka“

Dalším velice rozšířeným mýtem je, že trvanlivé mléko obsahuje konzervanty a že čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé. Mléko balené do nápojových kartonů Tetra Pak neobsahuje žádné konzervanty. Trvanlivost mléka je dosažena díky tepelnému ošetření metodou UHT (Ultra Heat Treatment) a speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. Trvanlivé mléko obsahuje téměř stejné množství proteinů, vitaminů a minerálu jako "čerstvé“ - pasterizované mléko. Tepelným zpracováním může mléko ztratit nanejvýš 10 procent výživných látek.

Mléko je těžce stravitelné a pro člověka není vhodné

U 2 až 10 procent evropské populace se vyskytuje tzv. laktózová intolerance, za kterou může nedostatek enzymů štěpících mléčný cukr ve střevě. Mléko obecně je ale pro většinu populace velmi lehce a dobře stravitelná potravina, proto je i součástí různých dietních metod a postupů. O vhodnosti mléka pro dospělého člověka, který je jediným savcem, který pije mléko jiného savce, se vedou dlouhodobé spory. Lidské stravování se zásadním způsobem liší od stravování ostatních savců. Člověk je také jediný savec, jehož mládě potřebuje velice dlouhou péči. Lidský druh vstřebává potřebný vápník nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život. Navíc díky přirozenému výskytu vápníku v mléce slouží skvěle jako ochrana organismu před osteoporózou.


Mohlo by vás zajímat

Poradna: Kapří zajímavosti

22.12.2014 | Je lepší kapr bez šupin nebo se šupinami? Pro má být kapr pružný? Jak vybrat kapra z kádě a čeho si při tradičním vánočním nákupu ryby všímat?

Jak poznat dobrý burčák?

22.09.2014 | Tento kalný nápoj se stává terčem falešných prodejců a dokázat vybrat z rostoucí nabídky je stále obtížnější. Jak tedy na to?

Nejdřív knedlík, potom svatba

13.06.2014 | Historie knedlíků je dlouhá, i když ne tak, jak by se mohlo díky jejich neotřesitelné pozici v českých kuchyních zdát.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.