Deoxynivalenol v ovesných vločkách Nordwaldtaler

Deoxynivalenol v ovesných vločkách Nordwaldtaler

04.12.2011 SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce reagovala okamžitou kontrolou na informaci z Německa, že ovesné vločky Nordwaldtaler, dodávané i na český trh, obsahují nadměrné množství deoxynivalenolu. Výrobek je nyní stahován z prodeje.

Oznámení  přijaté systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) se týká výrobku Nordwaldtaler Haferflocken - jemné ovesné celozrnné vločky, hmotnost balení 500 g, DMT 14.2.2013, 21.01.2013, 06.01.2013, 11.01.2013 a 17.01.2013. Výrobcem je Peter Kölln KGaA, Westerstr. 22 - 24, 25336 Elmshorn, Německo. Stanovený limit pro deoxynivalenol byl ve vločkách překročen až trojnásobně.

Výrobek byl prodáván obchodním řetězcem Lidl. Společnosti bylo jako kontrolované osobě uloženo kromě dalších opatření informovat SZPI, zda byly tyto vločky dodány do veřejného stravování nebo distribuovány mimo Českou republiku.

Deoxynivalenol, nazývaný též vomitoxin, je mykotoxin, který může vyvolávat zvracení a nechutenství prostřednictvím ovlivnění nervového systému.

Vzhledem k datům trvanlivosti mohou mít spotřebitelé tyto výrobky stále doma. SZPI nedoporučuje jeho konzumaci.

 


Mohlo by vás zajímat

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.