Zajímavosti z říše jídla v měsíci KVĚTNU

Zajímavosti z říše jídla v měsíci KVĚTNU

02.05.2011 Šárka Škachová

Jak vznikla Coca-Cola? Kdy slavíme Světový den koktejlů? A proč pan Heinz, vynálezce kečupu, posílal své zaměstnance na manikuru?

8.5. 1886

V Atlantě v USA roku 1886 místní lékárník, Dr. John Stith Pemberton, vyrobil sirup, který ve džbánu v lékárně Jacob's smíchal se sodovkou, byl ochutnán, prohlášen za lahodný a osvěžující a 8.5.1886 se prodala první sklenice za cenu v ceně 5 centů. Vznikl komerčně nejúspěšnější nápoj Coca-Cola.

13.5. Světový den koktejlů -

koktejlDen jako stvořený pro milovníky míchaných nápojů. Právě dnes, v roce 1806 redaktor amerického týdeníku The Balance and Columbian Repositury poprvé popsal a označil míchaný nápoj – koktejl - za „nápoj posilující, z lihovin druhu všelikého, cukru, vody a bitteru složený, jenž lidově se zove sling.“ Míchané nápoje patřící ke klasice koktejlové magie se již usrkávaly dávno před tím, ale tento tištěný výrok dopomohl k větší popularitě a otevřel cestu k jejich modernímu chápání.

14.5. 1908(Budapešť - Maďarsko) * Nicholas Kurti – narodil se otec molekulární gastronomie

Britský fyzik narozený v Maďarsku, Nicholas Kurti a francouzský chemik Hervé This stáli u zrodu molekulární gastronomie. Do přípravy jídel zapojili laboratorní postupy - emulgování, mražení tekutým dusíkem, přídavné látky rozkládající strukturu suroviny a za pomoci dalších fyzikálně chemických vlivů založili v polovině osmdesátých let nový obor – molekulární gastronomii, kde finální pokrm vypadá i chutná naprosto nečekaně, protože mění svou strukturu i vlastnosti. Polévka se podává v průhledných kuličkách, zelenina připomíná gel ve svěžích barvách a podává se v netušených futuristických tvarech. Molekulární gastronomie umí např. usmažit maso bez tuku a vyrobit zmrzlinu bez ledu. Za tím vším stojí nové přesné postupy, kdy tvůrci přesunuli vaření blíž do sféry kulinární vědy. I když suroviny umí pozměnit svůj tvar, chuť v nich zůstává vždy 100% výrazná a nezměněná.

14.5. 1910 (Karlovy Vary) si připomínáme den, kdy zesnul baron Heinrich Mattoni, majitel stáčírny známé minerální vody

Mattoniho kyselka patřila v letech 1880 k nejznámějším minerálním vodám na světě a svou dobrou pověst si zachovává až do současnosti.

Podnikatel a průmyslník, baron H. Mattoni se narodil v Karlových Varech 11. srpna 1830. Pod jeho vedením vzkvétala nejen minerálka (začal stáčet do skleněných lahví), ale v dobrém se podepsal jako budovatel a patron lázeňství. Obec Kyselka, kde se Mattoniho minerálka začala stáčet,  se v dobách své největší slávy mohla poměřovat s věhlasnými Karlovými Vary. O léčivé síle místních pramenů se vědělo již v 16. stol. Baron H. Mattoni převzal v obci Kyselka správu nad minerálními prameny v roce 1872, tři toky poté vykoupil od hraběte Černína místní lázně. Tehdy se stáčelo na 670 tisíc lahví kyselky ročně. Za 25 let to bylo již 8 miliónů lahví. Pod jeho vedením vzkvétal jak obchod, tak lázeňský život. Vystavěl lázeňský palác, kolonádu, hotely a další objekty a zanechal zde nesmazatelnou stopu.

14.5. 1919 (Pittsburgh - USA) zemřel Henry John Heinz, vynálezce kečupu (1876)

Narodil se 11.10.1844 v Pittsburgu. I když ho proslavila výroba kečupu, oblíbil si křen a svou vlastní křenovou omáčku dokázal vyrobit už jako devítiletý kluk.  O rok později, v deseti letech, mu rodiče svěřili 30 arů pozemků, aby si na nich pěstoval podle svého uvážení co chce. O dva roky později byl schopen svými výpěstky zásobovat nejen domácí kuchyni, ale též domovskou ves a o jeho prvotřídní zboží měli zájem i obchodníci z města. Jako první začal své omáčky a naloženou zeleninu plnit do sklenic z průzračného skla, aby si kupující mohl obsah dobře prohlédnout. Mladý Heinz si zákazníky získával kvalitou a poctivostí. Vystudoval obchodní školu a zaměřil se na účetnictví.

kečup

V roce 1872 se objevuje kečup. Pracovat u Heinze něco znamenalo. Platil za muže velkého srdce. Zavedl bezpočet novot, které zaměstnancům život uměly jaksepatří zpříjemnit. Nechal otevřít ordinace závodního lékaře, zubaře, manikérky (v potravinářství se přeci musí dbát o pěstěné a čisté ruce) – vše zdarma! Továrna měla šatny se sprchami a zaměstnanci dostávali čisté stejnokroje. Myslel i na volnočasové aktivity a nechal vybudovat v prostorách továren společenské místnosti, tělocvičnu, odpočinkovou zahradu i bazén. Do výroby angažoval kontrolory jakosti a pro zájemce pořádal exkurze do výroby. Mimořádně činný a štědrý  byl v oblasti charity, k lidským pochybením uměl být shovívavý, ale nepromíjel nepoučitelnost a nepoctivost.

Roku 1886 se vypravil do Londýna se svými nejlepšími produkty a vracel se s triumfem v podobě souhlasu prodávat produkty i tam. Po Anglii začal své filiálky budovat i v Německu a pronikal hlouběji na evropský trh. Pro propagaci svých výrobků použil jako první světelnou reklamu (r. 1990) a angažoval se za prosazení potravinářského zákonu, který by stanovil povinnou kontrolu potravin na federální úrovni a kontroloval výrobu. Po jeho smrti se vedení firmy ujal jeho syn Howard Heinz (1877-1941).


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.