Nejčastější mýty o mléce

20.04.2010 Připravili Ing. Jiří Kopáček, CSc., a Ing. Oldřich Obermaier,

„V minulém čísle světa potravin jsme se dozvěděli, že názory lidí na mléko a mléčné produkty jsou mnohdy rozdílné a ne každý považuje mléko za zdraví prospěšné. věděli jste, že více než třetina čechů (36 %) pije mléko méně než jednou týdně, a z toho 28 % nepije mléko vůbec? značnou vinu na tom mají i některé mýty a často uváděné nepravdy, které o této potravině mezi veřejností kolují. Proto jsme oslovili odborníky, kteří nám prozradili, jak to s těmi mýty vlastně je.“

Mýtus: 21 % Čechů si myslí, že mléko není pro člověka vhodné. Člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce (krávy).

Argumentace proti:  Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život. Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu. Tato tzv. „laktózová intolerance“ se vyskytuje v průměru jen asi u 2 – 10 % Evropanů.

M: 27 % Čechů se domnívá, že mléko a další mléčné výrobky jsou zdrojem mnoha zdravotních komplikací. Na prvním místě uvádějí alergii na mléko, která je v populaci stále častější.

Argumentace proti:   Lékaři upozorňují, že vápník, jehož jsou mléčné výrobky nenahraditelným zdrojem, je nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií. Kromě toho mléko obsahuje také řadu vitaminů A, D, B12, nebo B1. Mléko také obsahuje selen, který zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému. Příznivci mléka proto tvrdí, že například zakysané výrobky upravují poruchy trávení, chrání před infekcemi nebo třeba zlepšují pleť. Pití mléka není vhodné pouze pro osoby s alergií na mléčnou bílkovinu či u osob s nesnášenlivostí mléčného cukru.

M: 47 % Čechů si myslí, že mléko zahleňuje.

Argumentace proti:   Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.

M: 86 % Čechů se domnívá, že čerstvé mléko je zdravější než  trvanlivé.

Argumentace proti:  Obsahy proteinů, vitaminů a minerálů se téměř neliší! Tepelně neošetřené (čerstvě nadojené) mléko může navíc obsahovat choroboplodné zárodky. Naproti tomu u trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné a žádné choroboplodné zárodky neobsahuje.

M: 74 % Čechů si myslí, že trvanlivé mléko obsahuje konzervanty, tvz. „éčka“.

Argumentace proti:  Při výrobě trvanlivého mléka se v žádném případě do mléka přídatné látky nedávají. Trvanlivost je dosažena výlučně díky tepelnému ošetření – v případě trvanlivého mléka díky metodě UHT (Ultra Heat Treatment) a speciálním složením obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu.

M: 40 % Čechů si myslí, že konzumace mléka je doprovázena vysokou spotřebou živočišných bílkovin. Lidé zatracující mléčné výrobky jsou přesvědčeni, že náš jídelníček obsahuje dostatek vápníku a člověk jej nemusí doplňovat konzumací mléka.  

Argumentace proti:   Mléko a mléčné výrobky jsou z hlediska příjmu vápníku zcela nezastupitelné. Různé potraviny jej sice obsahují velké množství, ale náš organismus je schopný vstřebat z něj jen malou část. Navíc v dětství a dospívání se zužitkuje přibližně 50 % celkově přijatého vápníku, v dospělosti je to však už pouze 20 %. z mléčných výrobků je jako zdroj vápníku nejvhodnější polotučné mléko či polotučný jogurt.

M: Dalším argumentem mléčných odpůrců je údajný obsah hormonů a antibiotik v mléce.

Argumentace proti: Odborníci prokázali, že mléko krav léčených antibiotiky neobsahuje po doléčení ani stopy těchto látek. Kravy tedy v průběhu léčení antibiotiky nedojí. Rozsáhlý výzkum na toto téma zpracovali například britští lékaři z oxfordu a výsledky zveřejnilo BBC. Přítomnost hormonů v kravském mléce vědci nepopírají, ale argumentují tím, že jde o tak miniaturní množství, které na lidské zdraví nemůže mít absolutně žádný vliv.

M: 41 % Čechů si myslí, že mléko je tučné a má moc kalorií.

Argumentace proti: Obsah tuku v mléce závisí na stupni odstředění mléka. Trh s mléčnými výrobky nabízí široké spektrum produktů s různým obsahem tuku. V případě konzumního mléka bylo v ČR v roce 2009 spotřebováno pouze 13,5 % tučného mléka, nejvíce zastoupené bylo mléko polotučné (80 %) a kromě toho se prodalo ještě 6,5 % mléka nízkotučného s obsahem nejvýše 0,5 % tuku. Navíc je potřeba zdůraznit, že energetický obsah sklenice polotučného mléka odpovídá energetickému obsahu poloviny jablka.

M: 62 % Čechů si myslí, že mléko z obchodů je ředěné vodou.

Argumentace proti: Obsah jednotlivých složek mléka je dán potravinářskými normami pro jednotlivé stupně odstře-dění (plnotučné 3,5 %, polotučné 1,5 %, odstředěné 0,5 %). Čerstvé mléko v mlékárně nejprve projde „separací a standardizací“, při které je odstraněna část tuku a dosažena tak požadovaná tučnost mléka. Odstraněný tuk je pak následně použit na výrobu dalších mléčných produktů. Takto upravené mléko je následně homogenizováno. Homogenizace je proces, při kterém jsou kapičky tuku rozloženy na podstatně menší tukové jednotky, které jsou v mléce rovnoměrně rozptýleny a nevytvářejí shluky a neusazují se. Následuje tepelné ošetření metodou UHT (trvanlivé mléko) nebo metodou pasterizace (pasterizované mléko). Voda se tedy v žádném případě k mléku nepřidává, stejně tak jako se nepřidávají žádné konzervační látky.

M: 72 % Čechů si myslí, že mléko „přímo od krávy“ je nejzdravější.

Argumentace proti: Čerstvě nadojené mléko od krávy může obsahovat řadu mikroorganismů, přitom velice záleží na podmínkách jeho získávání, prvotním ošetření a odpovídající úchově v prvovýrobě. Je mnoho možností kontaminace. Mléko prodávané v obchodech je ošetřeno podle platných norem tak, aby bylo bezpečné, nemůže tedy obsahovat žádné rizikové mikroorganismy. Při prodeji syrového mléka z automatů jsou kupující upozorňováni sice pokynem umístěným na automatu na nutnost tepelného ošetření mléka např. převařením, skutečnost je však taková, že spotřebitelétoto upozornění nerespektují a konzumují mléko v syrovém stavu.


Mohlo by vás zajímat

Když se řekne chleba, víte, že…?

30.06.2014 | Jak má vypadat ideální chléb? A co znamená označení "selský" nebo "staročeský"?

Poradna: Kapří zajímavosti

22.12.2014 | Je lepší kapr bez šupin nebo se šupinami? Pro má být kapr pružný? Jak vybrat kapra z kádě a čeho si při tradičním vánočním nákupu ryby všímat?

Co nevíte o rebarboře

05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.