Klub Světa potravin

Penny

Kalkulátor BMI

...

Jak se stravovat při onemocnění dnou

4.8.2009 | Martin Chlup nemoci

Vznik dny ovlivňuje nadměrná konzumace masa a alkoholu, kterou si v dřívějších dobách mohly dopřát jen určité vrstvy lidí. Proto se této nemoci lidově říká Nemoc králů. V dnešní době však může postihnout prakticky kohokoli, zvlášť má-li k tomu dědičné sklony. Nejohroženější jsou muži mezi 40. a 50. rokem života.

CO JE TO DNA?

Dna je metabolické onemocnění, při kterém organismus není schopen dostatečně odbourávat puriny. Puriny tvoří součást nukleoproteinů, které jsou obsaženy v běžné stravě – v živočišných i rostlinných zdrojích. výsledkem jejich metabolismu je kyselina močová. onemocnění dnou se tedy v prvé řadě projevuje zvýšenou koncentrací kyseliny močové v krvi. Pokud není spojena s žádnými obtížemi, nazýváme ji asymptomatická hyperurikémie.

Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi však může způsobit krystalizaci této látky v kloubech a jiných tkáních. Kyselinové krystaly jehličkovitého tvaru pronikají a bodají do málo prokrvených tkání, ve kterých uvíznou. nejčastějším místem výskytu tzv. dnavých tofů jsou malé klouby na dolních i horních končetinách, typicky na palci u nohy. Postiženy ale mohou být i ostatní klouby nebo i ušní lalůček.

OBSAHY PURINŮ V POTRAVINÁCH (mg/100g)

Maso, uzeniny
Hovězí 40
Telecí 48
Vepřové 48
Skopové 46
Kuřecí 40
Králičí 38
Zvěřina 35-39
Šunka 24
Anglická slanina 25
Vnitřnosti
Játra 95
Ledvinky 80
Jazyk 55
Skopové 46
Telecí brzlík 400
Ryby
Kapr 54
Losos 22
Pstruh 56
Sardinky 120
Sleď 69
Štika 48
Mléko, vejce
Mléko 1
Vejce 2
Bílek 1
Žloutek 5
Tuky, ořechy, kakao
Kakaový prášek 1900
Mandle 9
Lískové ořechy 10
Vlašské ořechy 8
Mouka, pekárenské výrobky
Žitná nebo pšeničná mouka 0
Celozrnný chléb 14
Bílé pečivo 8
Ovesné vločky 30

OBSAHY PURINŮ V POTRAVINÁCH (mg/100g)

6 70 45 44 10 1 5 80 14 6 5 10 2 3 3 4 4 6 5 5 23 5 8 5 2 1 1 5 0 1 1 1

Brambory, luštěniny, zelenina
Brambory
Čočka
Hrách
Fazole
Celer
Cibule
Fazolové lusky
Zelený hrášek
Chřest
Kapusta
Kedlubny
Květák
Mrkev
Okurky
Pór
Rajčata
Reveň
Ředkvičky
Řepa červená
Salát hlávkový
Špenát
Zelí bílé
Zelí červené
Houby
Ovoce
Borůvky
Hrušky
Jablka
Jahody
Meruňky
Švestky
Hroznové víno
Pomeranče

VLIVY NA VZNIK ONEMOCNĚNÍ

vyšší hladina kyseliny močové se často vyskytuje současně s jinými metabolickými poruchami, jako jsou cukrovka, nadváha nebo obezita, vysoký krevní tlak či zvýšená hladina cholesterolu. společným jmenovatelem všech těchto nemocí je životní styl a stravovací návyky. vyšší koncentraci kyseliny močové ovlivňuje:

NEŽ KOHOUT ZAKOKRHÁ ...

akutní záchvat přichází zpravidla v časných ranních hodinách. Může být vyvolán dietní chybou, stresem, zvýšenou konzumací alkoholu i nadměrnou fyzickou zátěží či úrazem. Projevuje se ostrou a bodavou bolestí v postiženém kloubu. ten je výrazně oteklý, tkáň je zarudlá a kůže citlivá. Pokud vás někdy záchvat dny postihne, vezměte si léky proti bolesti s protizánětlivými účinky, přikládejte ledové alkoholové obaly a vyhledejte lékařskou pomoc. Pijte hodně demineralizovaných tekutin – ideální jsou třešňové, jahodové či celerové šťávy, které neutralizují kyselinu močovou. výborné je syrové ovoce.

NÍZKOPURINOVÁ DIETA

lékař vám předepíše léky snižující tvorbu kyseliny močové, popř. léky na na podporu jejího vylučování z organismu – úlevu mohou přinést přírodní produkty vojtěška, lopuch, yzop, aloe. nejdůležitější krokem při léčbě dny je však změna životního stylu a stravování. Potraviny vybíráme podle obsahu purinů – viz tabulka. Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem nižším než 50 mg, úplně vyloučit ze stravy bychom měli potraviny s obsahem nad 150 mg purinových látek. Potraviny s obsahem purinů 50–150 mg bychom měli omezit.

MEZI NEVHODNÉ POTRAVINY PATŘÍ:

DOPORUČENÉ POTRAVINY JSOU:

RADY A DOPORUČENÍ

Je dobré si uvědomit, že i při přísné nízkopurinové dietě dojde k poklesu kyseliny močové v krvi max. o 15 %, což je u valné většiny pacientů nedostačující. Proto dietu doplňuje podávání léků snižujících tvorbu kyseliny močové. Dieta s omezením purinů je nutná, ale nesmí vést k nedostatku důležitých živin.

Tajným tipem některých nemocných jsou třešně. 250 g čerstvých nebo kompotových třešní denně může pomoci snížit hladinu kyseliny močové. Nebo můžete zakoupit výtažek z třešní ve formě tablet v obchodech se zdravou výživou. Obdobný účinek mají výtažky z jahod, borůvek a celerových semínek.

Autor čerpal ze zdrojů na

www.dna-nemoc.cz

www.beltina.cz

www.nutricni.com

www.dietologie.cz

www.ordinace.cz


 

Diskuse

Vstoupit do diskuze