nemoci  

Jak se stravovat při onemocnění dnou

Jak se stravovat při onemocnění dnou

04.08.2009 Martin Chlup

Vznik dny ovlivňuje nadměrná konzumace masa a alkoholu, kterou si v dřívějších dobách mohly dopřát jen určité vrstvy lidí. Proto se této nemoci lidově říká Nemoc králů.

CO JE TO DNA?

Dna je metabolické onemocnění, při kterém organismus není schopen dostatečně odbourávat puriny. Puriny tvoří součást nukleoproteinů, které jsou obsaženy v běžné stravě – v živočišných i rostlinných zdrojích. výsledkem jejich metabolismu je kyselina močová. onemocnění dnou se tedy v prvé řadě projevuje zvýšenou koncentrací kyseliny močové v krvi. Pokud není spojena s žádnými obtížemi, nazýváme ji asymptomatická hyperurikémie.

Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi však může způsobit krystalizaci této látky v kloubech a jiných tkáních. Kyselinové krystaly jehličkovitého tvaru pronikají a bodají do málo prokrvených tkání, ve kterých uvíznou. nejčastějším místem výskytu tzv. dnavých tofů jsou malé klouby na dolních i horních končetinách, typicky na palci u nohy. Postiženy ale mohou být i ostatní klouby nebo i ušní lalůček.

OBSAHY PURINŮ V POTRAVINÁCH (mg/100g)

Maso, uzeniny
Hovězí 40
Telecí 48
Vepřové 48
Skopové 46
Kuřecí 40
Králičí 38
Zvěřina 35-39
Šunka 24
Anglická slanina 25
Vnitřnosti
Játra 95
Ledvinky 80
Jazyk 55
Skopové 46
Telecí brzlík 400
Ryby
Kapr 54
Losos 22
Pstruh 56
Sardinky 120
Sleď 69
Štika 48
Mléko, vejce
Mléko 1
Vejce 2
Bílek 1
Žloutek 5
Tuky, ořechy, kakao
Kakaový prášek 1900
Mandle 9
Lískové ořechy 10
Vlašské ořechy 8
Mouka, pekárenské výrobky
Žitná nebo pšeničná mouka 0
Celozrnný chléb 14
Bílé pečivo 8
Ovesné vločky 30

OBSAHY PURINŮ V POTRAVINÁCH (mg/100g)

6 70 45 44 10 1 5 80 14 6 5 10 2 3 3 4 4 6 5 5 23 5 8 5 2 1 1 5 0 1 1 1

Brambory, luštěniny, zelenina
Brambory
Čočka
Hrách
Fazole
Celer
Cibule
Fazolové lusky
Zelený hrášek
Chřest
Kapusta
Kedlubny
Květák
Mrkev
Okurky
Pór
Rajčata
Reveň
Ředkvičky
Řepa červená
Salát hlávkový
Špenát
Zelí bílé
Zelí červené
Houby
Ovoce
Borůvky
Hrušky
Jablka
Jahody
Meruňky
Švestky
Hroznové víno
Pomeranče

VLIVY NA VZNIK ONEMOCNĚNÍ

vyšší hladina kyseliny močové se často vyskytuje současně s jinými metabolickými poruchami, jako jsou cukrovka, nadváha nebo obezita, vysoký krevní tlak či zvýšená hladina cholesterolu. společným jmenovatelem všech těchto nemocí je životní styl a stravovací návyky. vyšší koncentraci kyseliny močové ovlivňuje:

  • dědičnost
  • přílišná konzumace masa (hlavně vnitřností) a alkoholu
  • špatný pitný režim
  • nadváha a nedostatek pohybu
  • dlouhodobé užívání diuretik

NEŽ KOHOUT ZAKOKRHÁ ...

akutní záchvat přichází zpravidla v časných ranních hodinách. Může být vyvolán dietní chybou, stresem, zvýšenou konzumací alkoholu i nadměrnou fyzickou zátěží či úrazem. Projevuje se ostrou a bodavou bolestí v postiženém kloubu. ten je výrazně oteklý, tkáň je zarudlá a kůže citlivá. Pokud vás někdy záchvat dny postihne, vezměte si léky proti bolesti s protizánětlivými účinky, přikládejte ledové alkoholové obaly a vyhledejte lékařskou pomoc. Pijte hodně demineralizovaných tekutin – ideální jsou třešňové, jahodové či celerové šťávy, které neutralizují kyselinu močovou. výborné je syrové ovoce.

NÍZKOPURINOVÁ DIETA

lékař vám předepíše léky snižující tvorbu kyseliny močové, popř. léky na na podporu jejího vylučování z organismu – úlevu mohou přinést přírodní produkty vojtěška, lopuch, yzop, aloe. nejdůležitější krokem při léčbě dny je však změna životního stylu a stravování. Potraviny vybíráme podle obsahu purinů – viz tabulka. Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem nižším než 50 mg, úplně vyloučit ze stravy bychom měli potraviny s obsahem nad 150 mg purinových látek. Potraviny s obsahem purinů 50–150 mg bychom měli omezit.

MEZI NEVHODNÉ POTRAVINY PATŘÍ:

  • vnitřnosti, maso (především z mladých zvířat), masné výrobky a masové extrakty
  • (drobné) ryby a výrobky z nich
  • kakao, čokoláda
  • luštěniny (hrách, čočka, fazole)
  • alkohol

DOPORUČENÉ POTRAVINY JSOU:

  • obiloviny – bílé pečivo, rýže, kroupy, krupky, jáhly, těstoviny, škrobové mouky
  • mléko a mléčné výrobky
  • zelenina – brambory, brokolice, kořenová zelenina, cibule, křen, čínský salát, lilek
  • ovoce – čerstvé a zralé – veškeré mimo kiwi

RADY A DOPORUČENÍ

Je dobré si uvědomit, že i při přísné nízkopurinové dietě dojde k poklesu kyseliny močové v krvi max. o 15 %, což je u valné většiny pacientů nedostačující. Proto dietu doplňuje podávání léků snižujících tvorbu kyseliny močové. Dieta s omezením purinů je nutná, ale nesmí vést k nedostatku důležitých živin.

  • Při purinové dietě je důležité stravovat se pravidelně a přijímat dostatek tekutin (2–3 l denně). K pití jsou nejvhodnější ovocné a bylinné čaje, demineralizovaná voda, popř. alkalické minerálky dle doporučení lékaře.
  • Nepřejídejte se.
  • Omezte stravu s vyšším obsahem tuků a nejezte ostrá jídla.
  • Výhodné je zařadit každý týden 1–2 „odlehčené“ zeleninové dny.
  • Hladinu kyseliny močové v krvi významně snížíte, když zhubnete. Nedržte ale žádné drastické diety – nedostatek některých látek a dlouhé hladovění může naopak hladinu kyseliny močové v krvi zvýšit.
  • Pravidelně cvičte – pohybová aktivita má pozitivní vliv na cirkulaci krve.
  • Chraňte se před prochladnutím. Asi užitečnější než úzkostlivě sledovat obsah purinů v potravinách, je stravovat se podle zásad racionální výživy – nepřejídat se a každý týden si dopřát „zeleninové dny“. Dvakrát do týdne si můžete dát maso, ale nejezte ho každý den!

Tajným tipem některých nemocných jsou třešně. 250 g čerstvých nebo kompotových třešní denně může pomoci snížit hladinu kyseliny močové. Nebo můžete zakoupit výtažek z třešní ve formě tablet v obchodech se zdravou výživou. Obdobný účinek mají výtažky z jahod, borůvek a celerových semínek.

Autor čerpal ze zdrojů na

www.dna-nemoc.cz

www.beltina.cz

www.nutricni.com

www.dietologie.cz

www.ordinace.cz


Mohlo by vás zajímat

Konečně je tu grilování! Anebo raději ne?

02.07.2014 | Letní fejeton od naší bloggerské přispěvatelky (www.loveckydenik.cz). A jaké jsou vaše zážitky s letním grilováním?

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?

Zaženeme jídlem jarní únavu?

21.03.2014 | Nejlepší návod, jak na jaře restartovat své tělo.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.