Kalkulátor BMI

Alternativní stravování

Strava bez lepku nemusí být nuda

Strava bez lepku nemusí být nuda

18. 12. 2015 |  Již od roku 1950 víme, že celiakie je onemocnění tenkého střeva, které způsobuje obilná bílkovina z pšenice, žita a ječmene. Celiakie je autoimunitní onemocnění, vrozená nesnášenlivost lepku, která způsobuje chronický zánět sliznice tenkého střeva. Může se projevit v jakémkoli věku. V České republice jím trpí přibližně každý 200. člověk, ženy až třikrát častěji než muži.  | více...

Pravda o přínosu 100% džusů

Pravda o přínosu 100% džusů

16. 12. 2015 |  Vysoký obsah jednoduchého cukru, klamavé označení 100% ovocného či zeleninového podílu či obsah konzervantů, umělých sladidel a dalších přídatných látek. Většinu z toho můžete zaslechnout, pokud je řeč o ovocných a zeleninových šťávách nebo džusech. Jak to s těmi džusy doopravdy je?  | více...

Chutná a léčivá středomořská dieta

Chutná a léčivá středomořská dieta

7. 12. 2015 |  Tajemně až exoticky na nás působí vše, co souvisí se Středomořím. Jen myšlenka na pobyt v této oblasti v mnohých z nás vyvolává představu romantiky, tepla, sluníčka, pohody či lehkosti. Lze to samé říci o jídle, které k této oblasti tradičně patří?  | více...

Merlík čilský, zázračné obilí Inků

Merlík čilský, zázračné obilí Inků

25. 11. 2015 |  Jedna z nejstarších pseudoobilovin pochází z Jižní Ameriky, kde se pěstuje až do nadmořské výšky 4 000 metrů a pro staré Inky byla denním chlebem. Incký vládce byl také tradičně prvním, kdo každoročně zaséval nová semínka. Lahodná chuť, výjimečné bílkovinné složení, přítomnost hořčíku a vitaminu B2, železa a vysoký obsah vlákniny činí i dnes z quinoy, tedy merlíku čilského, vyhledávanou superpotravinu.  | více...

Za zdravím s legálním konopím

Za zdravím s legálním konopím

5. 11. 2015 |  Při příjmu vyvážené stravy a dobrém fyzickém i psychickém zdraví není nutné užívat potravinové doplňky. Když však duše či tělo vypovědí službu, je vhodné po takovém přípravku sáhnout. Nejlépe však po konzultaci s lékařem.  | více...

Pradávný vynález Slovanů je léčivým zázrakem

Pradávný vynález Slovanů je léčivým zázrakem

3. 11. 2015 |  Léčivých účinků této nenápadné a v Čechách běžné zeleniny si lidé cenili již dávno. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Čerstvé i kysané zelí se využívá ke zvýšení chuti k jídlu, sekreci žaludečních šťáv, prevenci avitaminózy, při chronické poruše trávení a jako močopudný a lehce projímací prostředek.  | více...

V čem pomůže protikvasinková dieta?

V čem pomůže protikvasinková dieta?

18. 8. 2015 |  Mikroskopické houby, kvasinky a plísně, mají obrovský význam pro celý ekosystém, jsou velmi potřebné a lidstvo je využívá ve svůj prospěch již po tisíce let v potravinářství stejně jako v lékařství a farmacii. Kromě významu pozitivního mohou mít však pro člověka i význam negativní a to hlavně ve chvíli, kdy dojde k jejich přemnožení.  | více...

Lék na alergii? Dieta.

Lék na alergii? Dieta.

28. 7. 2015 |  Alergií na potraviny přibývá, zejména v západních zemích. Dieta, která eliminuje z jídelníčku problematické potraviny, se sice neřadí mezi typické alternativní druhy výživy, přesto nutí postižené jedince k jinému stravování. Je třeba rozlišit potravinové alergie a potravinové intolerance, případně přecitlivělost na potraviny.  | více...

Cesta za zdravím podle ajurvédy

Cesta za zdravím podle ajurvédy

19. 6. 2015 |  Pokud v dnešní hektické době hledáte životní rovnováhu, seznamte se s ájurvédou. Je to východní medicína, která pomáhá porozumět vlastní přirozenosti a léčí nastolením harmonie v těle. Člověka chápe jako skladbu pěti elementů: vzduchu, prostoru, ohně, vody a země. Dva z nich pak vždycky tvoří základ jedné ze tří životních energií, tzv. dóš, jež se jmenují váta, pitta a kapha.  | více...

Jídelníček ve znamení jing a jang

Jídelníček ve znamení jing a jang

27. 5. 2015 |  Podle čínské medicíny jsou zdraví a dlouhověkost ovlivněny dispozicí zděděnou po předcích, vitalitou a výsledkem všeho, co se děje kolem nás. Důležité je, jak všechny tyto podněty zpracováváme, jak reagujeme, jak o kondici pečujeme například cvičením, myšlením, stravou.  | více...

  • <<
  • 1
  • 2
  • >>
  • Stránka 1 z 2