TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 Jana Čiháková

Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

BUDETE POTŘEBOVAT

vepřová střeva (tlustá)

1 kg brambor

1 větší cibule

5 stroužků česneku

majoránka

rostlinný olej

sůl

pepř

POSTUP

Nasolená střeva od řezníka dejte do mísy a pořádně několikrát propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Prsty z nich odstraňte přebytečný tuk, ale neodstraňujte úplně celý. Poté střeva převraťte a znovu několikrát propláchněte. Tento proces převracení a proplachování opakujte alespoň třikrát.

Brambory a cibuli oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte do mísy, přidejte prolisovaný česnek a dochuťte solí, pepřem a sušenou majoránkou. Směs dobře promíchejte.

Střeva naplňte bramborovou směsí. Pozor však abyste je nenaplnili moc. Bude stačit jen do ⅔, při vaření náplň ve střevě nabyde a goja by mohly prasknout. Konce naplněných střev dobře zavažte.

Do většího hrnce dejte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Goja vařte ve vroucí vodě 30 - 40 minut. Záleží na množství a velikosti střev.

Troubu předehřejte na 200 °C. Po uvaření goja z vody vytáhněte a hned je propíchejte párátkem. Poté je rozložte na pečící plech, pomažte olejem a pečte v troubě dozlatova. Goja podávejte s nakrájenou čerstvou nebo nakládanou zeleninou a domácími chlebovými plackami bokeli neboli marikľe.


Mohlo by vás zajímat

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.