I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

05.05.2022 BEZPEČNOST POTRAVIN

Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

Voda obecně nenabízí dobré podmínky pro růst bakterií, protože ve vodě nejsou přítomny živiny potřebné pro růst mikroorganismů. Mikrobiologická vyšetření provedená v laboratorních podmínkách ukazují, že hodnota pH, teplota, množství kyseliny uhličité a přítomnost organických látek v nápojích a také v minerální vodě mají vliv na růst existujících mikroorganismů. Jiné studie porovnávaly přítomnost mikroorganismů v nesycené vodě s úrovní mikroorganismů v sycené minerální vodě. Bakterie byly častěji detekovány v nesycené vodě. Také poloha pramene, doba skladování, nikoli však teplota skladování, mají vliv na množství mikroorganismů. Pro zachování mikrobiologické kvality je třeba minerální, pramenitou a stolní vodu chránit před kontaminací (zejména po otevření lahve), skladovat ji v chladu a co nejrychleji spotřebovat. Voda v lahvi může být kontaminována bakteriemi při přímém pití z láhve, proto je lépe se pití z lahve vyhnout, nebo má z lahve pít jen jedna osoba.

JAK DLOUHO VYDRŽÍ?


Obecně platí, že minerální, pramenitá a stolní voda by se měla konzumovat vždy bezprostředně po otevření lahví, zejména pokud se voda pije přímo z lahve. Dříve otevřené lahve by měly být uzavřeny a skladovány na chladném místě. Vodu z nich lze konzumovat i po několika dnech. To platí i pro pitnou vodu stáčenou do vlastních lahví, pokud je voda stáčena hygienicky. Čerstvost vody, zejména vody sycené, se však časem snižuje. Kyselina uhličitá uniká snadněji z plastových lahví (polyethylentereftalát, PET) než ze skleněných lahví, proto je doba spotřeby vody v PET lahvích obvykle kratší než u vody ve skleněných lahvích. Voda v otevřené lahvi, která je uchovávána při pokojové teplotě, by se po několika dnech již neměla pít.

Ústní dutina každého člověka je osídlena bakteriemi a kvasinkami. Tato tzv. ústní flóra má ochrannou funkci, aby zabránila pronikání patogenů. V ústech se také mohou nacházet zbytky jídla. Voda nebo lahev mohou být kontaminovány pitím přímo z lahve. Proto je třeba vyvarovat se pití přímo z lahve, nebo vodu z lahve vypít co nejdříve a nesdílet lahev s jinými osobami.

VE SKLE, NEBO  V PLASTU?


Hygienická kvalita, tedy existence patogenů, které by mohly mít vliv na zdraví, není ovlivněna typem obalu. Diskuse se však vedou o tom, zda by látky, které mohou mít podobný účinek jako hormony, nemohly z plastového obalu přejít do vody. Porovnání minerálních vod z PET lahví a vody ze skleněných lahví však neukázalo žádný rozdíl s ohledem na naměřenou velmi nízkou aktivitu estrogenu. Je proto nepravděpodobné, že by se tato nízká aktivita dala vysledovat zpět k PET lahvím. Chemické rozbory minerálních vod zatím nepotvrdily žádné látky, které by mohly vyvolat estrogenní aktivitu.

Může ale docházet ke změnám chuti nebo vůně, pokud dojde k migraci acetaldehydu z PET lahví, protože tato látka je rozpoznatelná na chuti a vůni i ve velmi malých koncentracích. I když je acetaldehyd cítit nebo rozpoznán na chuti, nepředpokládá se žádný negativní dopad na zdraví, protože jeho množství je obvykle hluboko pod zákonem stanovenou tolerancí.


Mohlo by vás zajímat

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.